11. PARC NACIONAL DE LOVCEN: P.N. DE LOVCEN (TREKKING THE WOLF TRAIL I BABINA GLAVA + MAUSOLEU DE NJEGOS I PLATAFORMA VIDIKOVAC) + LIPA CAVE

I ja som en un altra visita a un Parc Nacional, en aquest cas, el de Lovcen. Per conèixer el parc farem una de les caminades més famoses i espectaculars pel mateix. El trekking es diu “The wolf trail i Babina Glava”. Seguidament agafarem una carretera panoràmica i ens n’anirem al Mausoleu de Njegos, el qual és un lloc simbòlic de Montenegro, i a través de la plataforma Vidikovac tens unes increïbles vistes del Parc Nacional. Finalment, retornarem a Cetinje i anirem a visitar una cova: la Lipa Cave, una cova kàrstica espectacular ubicada a 5 kilòmetres de Cetinje.

Som a Cetinje i avui visitem el Parc Nacional número 4 del país (abans hem vist el de Durmitor, el de Biogradska, i el del Llac Skadar). Ara només ens en quedarà un, el cinquè, anomenat Parc Nacional Prokletije, ubicat al nord-est del país, el qual el deixarem per un altre viatge.

La nostra intenció és començar el dia fent un trekking dels importants del Parc Nacional, amb grans vistes dels entorns, tant de la costa de Budva com de la Badia de Boka. Sortirem de Cetinje cap a l’oest en direcció al Parc Nacional, i agafarem la carretera que porta al Mausoleu de Njegos, però no hi arribarem. Farem 13,3 kilòmetres de carretera (en uns 22 minuts) i aparcarem a prop de l’Hotel Ivanov Konak, que és des del punt on comença el trekking. Abans de començar el mateix, ens n’anirem al Centre de Visitants que hi ha a prop, per tenir la informació actualitzada de la nostra ruta, i per obtenir mapes si cal.

Aparcament al costat de l’Hotel Ivanov Konak, on deixarem el cotxe per anar a fer el trekking

The Wolf Trail” és una caminada absolutament bonica a fer en qualsevol temporada. Recorres el camí sota un sol abrasador d’estiu, però el bosc es torna d’un impressionant to ataronjat fosc en la tardor i, segons l’oficina de turisme local, el camí s’assembla a un paradís hivernal quan neva. El camí és circular, en la seva major part és pla i bastant curt, amb 10,5 kilòmetres en total, i té nombrosos miradors impressionants. El paisatge canvia varies vegades al llarg de la caminada: camines per la vall, el bosc, el poble i els turons rocosos. Els dos punts principals son el poble de Dolovi i el pic de Babina Glava (1.474m). En la cima, seràs recompensat amb una vista veritablement impressionant de la Riviera de Budva, la muntanya de Tivat i la badia de Boka. La part sud del Parc Nacional Lovcen té molta vida salvatge, inclosos óssos i llops, d’aquí el nom del camí. No obstant, no ens hem de preocupar, ja que no trobarem cap animal salvatge en l’àrea de la ruta que fem.

Aquest camí és una caminada increïble i fàcil que ofereix moltes vistes excel·lents. Et proposem fer el camí circular en el sentit de les agulles del rellotge. A l’estiu, t’aconsello que comencis d’hora, ja que la última part de Dolovi sol ésser bastant calorosa perquè no hi ha moltes ombres. Has de contar que el facis amb el sentit que el facis, estaràs sota el sol aproximadament 1 hora. La major part del bucle està ombrejat pels arbres, el qual és bastant sorprenent.

La caminada comença a l’esquerra de l’Hotel Ivanov Konak. És un carrer asfaltat que va a Dolovi. Després de 10 minuts, arribaràs a un sender a l’esquerra on has de decidir si fas el bucle en el sentit de les agulles del rellotge o en el sentit contrari. Els pics estan bastant a prop d’aquí. Si segueixes el carrer, passaràs primer per el petit poble de Dolovi.

Poble de Dolovi

Com hem dit, doncs, proposem que triem a l’esquerra. El camí realment no s’obre fins que estàs en els camins laterals cap als pics.

Fàcil caminada ombrejada

Passem per un bosc fins al trencall de Babina Glava. El camí és fàcil i ombrejat. Seguirem caminant cap a l’esquerra. Aviat arribarem a la bifurcació de Babina Glava (1.474m). Només et portarà uns 20 minuts arribar fins allí. En la bifurcació, les senyals son bastant confoses. Una senyal diu una longitud diferent a l’altra… De totes formes, continua per aquest camí durant un parell de minuts i ja obtindràs unes vistes impressionants dels pics de Lovcen.

Altíssimes muntanyes de fons

Un parell de corbes més tard, pots gaudir de la nostra primera ullada a la badia i la costa de Boka. Continuar costa amunt per arribar a la cima. És una vista realment impressionant de la Riviera de Budva i de la Badia de Boka. Ja som al cim de Babina Glava.

Vista costanera muntanyosa a Montenegro, vista des de Babina Glava
Vista des de Babina Glava
Vista dels pics més alts del Parc Nacional Lovcen des de Babina Glava

Utilitzem aquest lloc per refrigerar-nos i menjar alguna cosa i continuem amb la resta del camí. Aquesta primera part del camí ha estat molt espectacular, sobretot després de veure la vista des de Babina Glava. La segona part del camí (la resta) potser no ho serà tant, però tanmateix, és un bon passeig després de tot. Un cop que retornem al camí principal, ens hem de mantenir a l’esquerra. Arribarem a un mirador amb una plataforma de fusta.

Vista de la Badia de Boka des de la plataforma de fusta

La ruta de senderisme comença a posar-se més assolellada i finalment baixa fins al poble de Dolovi.

La part assolellada del Wolf Trail

Quan arribis al carrer asfaltat, veuràs un cartell que diu: “Ivanova Korita 1 km” i “Ivanova Korita 2,6 km”. Escull els 2,6 kilòmetres per a tornar a aquell hotel d’on has començat la ruta.

Existeixen rutes alternatives al camí marcat i realitzat: també pots caminar fins a Babina Glava a través de Majstori. O pots començar a “Wolf Trail”, caminar fins a Babina Glava i llavors ometre Dolovi, i agafar un camí diferent de retorn.

En resum, hem fet un camí panoràmic al voltant del Parc Nacional de Lovcen, amb un desviament opcional al mirador panoràmic de 360º a Babina Glava. Tornem a través del pintoresc poble de muntanya de Dolovi. Menjar i beure disponible en el restaurant al costat del punt de partida. No serà el cas, perquè la idea és portar-nos un pícnic. La caminada ens ha ocupat en total unes 3 hores.

Finalitzada la caminada, anirem fins a un altre dels monuments estrella del Parc Nacional de Lovcen. Ens encaminarem cap al Mausoleu de Njegos. Es tracta d’una excursió molt popular a uns 40 minuts de distància de Cetinje, a un dels llocs més simbòlics del país i on està enterrat Petar II.

Vistes des de l’emplaçament del Mausoleu de Njegos

Lo que el fa especial, per els que no som del país, no és la tomba en sí, sinó l’emplaçament a dalt del Mont Negre, que és el que li dóna el nom al país, i es veu una panoràmica de tot el Parc de Lovcen. Es diu que és una de les estampes més boniques de Montenegro. El preu per entrar al Mausoleu de Njegos és de 5€ per persona (i 2,5€ els nens), i el preu per entrar al Parc Nacional de Lovcen, és de 2€ per persona i dia.

El monument més gran i important del Parc Nacional de Lovcen és el Mausoleu de Petar II Petrovic Njegos, ubicat en la cima del pic Jezerski. És el lloc del seu enterrament, que fou escollit per el propi Njegos com el seu últim desig.

Petar II Petrovic-Njegos fou un Príncep Bisbe de Montenegro, poeta i filòsof, les obres del qual son àmpliament considerades com les més importants de la literatura montenegrina i serbia. Njegos és ben conegut pel seu poema èpic “Gorski vijenac” (la Corona de la Muntanya), considerat una obra mestra de la literatura serbia i eslava del sud, i la epopeia nacional de Montenegro, Serbia i Yugoslavia. Originalment, Njegos fou enterrat en la petita capella que havia construït en la seva vida. Després de que la capella fou destruïda per l’exèrcit austro-hongarès en la Primera Guerra Mundial, la nova capella fou construïda en el 1925.

Accés al Mausoleu de Petar II Petrovic Njegos

Heroi nacional de Montenegro, el mausoleu de Petar Petrovic Njegos està en lo més alt d’una espectacular muntanya del Parc Nacional de Lovcen.

Visitarem el Mausoleu de Njegos, el més alt del món. Aquesta és la tomba de tota una icona montenegrina: Petar Petrovic II Njegos.

El mausoleu està ubicat en el segon pic més alt de la muntanya de Lovcen. I és tot un símbol pels habitants del país. Posseeix una espectacular vista circular que ofereix una experiència única.

Quan el dia és clar, des d’allí es pot inclús veure’s la costa italiana. Però a més, el Mont Lovcen va ésser proclamat parc nacional en el 1952 i posseeix un important patrimoni històric, cultural i arquitectònic.

Interior del Mausoleu

El mausoleu de Njegos està situat a 1700 metres sobre el nivell del mar. S’accedeix a ell a través d’un estret túnel amb quasi 500 graons.

En el centenari de la mort de Njegos, en 1951, el govern montenegrí va decidir construir el mausoleu en honor del nom i l’obra del gran poeta. El famós escultor croat Ivan Mestrovic fou contractat per el projecte.

A l’entrar en el Mausoleu, hi ha dues escultures de mare i filla, ambdues de la família de Njegos, segons alguns historiadors. En el centre del Mausoleu hi ha una figura de Njegos amb una àguila amb les ales obertes. A sota, en la cripta del Mausoleu, hi ha la tomba de Njegos.

Camí que uneix el Mausoleu amb la plataforma Vidikovac

Darrera del Mausoleu hi continua un camí empedrat fins a una plataforma d’observació del paisatge (mirador). S’ubica a uns 100 metres del mausoleu. Les vistes son a 360º i son impressionants. La plataforma s’anomena plataforma Vidikovac.

Ubicació de la plataforma Vidikovac, a prop del Mausoleu

Un cop observada la panoràmica, anirem fins a l’aparcament on tenim el cotxe, el qual està ubicat a 1 kilòmetre abans del mausoleu, i desfarem la carretera panoràmica fins a Cetinje, la qual son uns 18,8 kilòmetres que es fan amb uns 32 minuts. La carretera està plena de miradors, ja que estem al mig del Parc Nacional de Lovcen.

Vista des d’un dels miradors de la carretera panoràmica a Cetinje

Un cop arribem a Cetinje, la nostra intenció és anar a visitar la cova de Lipa Cave, ubicada a 5 kilòmetres al sud-est de Cetinje. És una cova kàrstica que té un sistema d’uns 2,5 kilòmetres de passatges i passadissos, cosa que la converteix en una de les coves més grans de Montenegro.

Per entrar has de reservar un tour que en la temporada estival son a les 10h, 11:30h, 13h, 14:30h i 16h. T’has de presentar un quart d’hora abans del teu tour en l’aparcament del recinte. Els tours tenen una durada de 1 hora, i els preus son de 29,90€ el pack familiar.

Interior de la Lipa Cave

La diferència d’elevació entre el punt més alt i el més baix del sistema de coves és de més de 300 metres. En el 2015, s’havia explorat i inspeccionat un total de 3.512 metres de la cova. Part de la cova conté un riu subterrani. La temperatura a la cova és de 8 a 12ºC.

La cova de Lipa és la primera i única cova a Montenegro accessible per a visites en grup. Es manté a través d’una associació entre l’empresa privada i el municipi. En el territori de Cetinje hi ha més de 1.000 objectes espeleològics, dels quals els més significatius son la cova de Lipa, la cova de Obod i la cova de Cetinje. D’aquests, la cova de Lipa té els passatges més llargs i el major nombre de formacions de coves conservades. La majoria de les coves de la zona estan cobertes de neu i gel durant la major part de l’any, per lo que la cova de Lipa és la més coneguda.

A partir de 2015, la cova només es pot visitar si els visitants estan acompanyats per guies capacitats en recorreguts especials. A més del seu paper en la preservació de les formacions de coves, els guies expliquen als visitants sobre la cova i la seva història. Abans d’obrir-se de forma permanent el 13 de juliol de 2015, la cova de Lipa havia estat oberta als visitants només en dues ocasions. La cova és una de les principals atraccions de Montenegro.

Visitada la cova ens en tornarem a Cetinje a descansar al nostre allotjament, o a passejar per la població.

Adjuntem el recorregut que hem realitzat en el dia, així com les atraccions visitades, en un mapa de google maps (hem realitzat un total de 49,30km en un temps de 1h 23min):

Una resposta a «11. PARC NACIONAL DE LOVCEN: P.N. DE LOVCEN (TREKKING THE WOLF TRAIL I BABINA GLAVA + MAUSOLEU DE NJEGOS I PLATAFORMA VIDIKOVAC) + LIPA CAVE»

  1. […] PARC NACIONAL DE LOVCEN: P.N. DE LOVCEN (TREKKING THE WOLF TRAIL I BABINA GLAVA + MAUSOLEU DE NJEGOS… […]

    M'agrada

Deixa un comentari

Design a site like this with WordPress.com
Per començar