10. COSTA ADRIÀTICA: BUDVA (STARI GRAD + EXCURSIÓ ILLA HAWAI)

I continuem amb la road-trip després d’una petita pausa a Sveti Stefan. Avui visitarem els àmbits de la ciutat de Budva, concentrant-nos en la visita al seu preciós casc històric, i per la tarda, farem una sortida contractada amb vaixell per anar a visitar l’illa de Hawai i altres atraccions. Després, amb el cotxe, ens desplaçarem fins a l’antiga capital de Montenegro, Cetinje, passant per una carretera panoràmica força espectacular. Bé, doncs, comencem.

Deixem enrere el nostre allotjament de Sveti Stefan i ens desplacem fins a Budva, concretament fins al Casc Històric de la població (Stari Grad). Son uns 10,2km que es fan en uns 18 minuts, producte del tràfic que hi ha a Budva.

Budva és la ciutat de la festa Montenegrina. Se la coneix com la Miami de Montenegro, i si passeges pel seu port, només en veure els seus iots, sabràs de què estem parlant. És la ciutat més explotada per i per al turisme de tot Montenegro, i és el destí oficial dels viatgers russos amb ganes de platja i festa. O t’agrada o la odies. La meva opinió? És veritat que té un ambient molt caspós, russos amb ganes d’alcohol i milers d’allotjaments per totes les zones. Però, només amb un passeig per la part antiga de la ciutat ja compensa la visita.

Encara que fou destruïda per un terratrèmol a finals dels anys setanta, ha estat completament reconstruïda deixant-nos belles postals. Les platges de Budva tenen una ocupació molt alta però també son espectaculars. Per mi, sí val la pena visitar Budva.

Budva

Budva és una de les ciutats més antigues del Mediterrani, ja que el seu origen es remunta al segle V abans de Crist. Aquesta llarga història l’ha enriquit amb un interessant patrimoni que s’aprecia en el seu casc antic i en la seva increïble arquitectura que delecta a qui la mira. A més, el seu entorn representat per muntanyes i el Mar Adriàtic li sumen encant a un lloc, ja de per sí, encantador.

La ciutat es troba ubicada en una península que s’endinsa en les aigües idíl·liques de l’Adriàtic. Al voltant de la seva part antiga (Ciutat Vella) s’obren una sèrie de muralles fortificades que cuiden una llarga i rica història. És una de les ciutats més importants, en lo que a història respecta, de la costa dels Balcans. La Ciutat Nova o part més moderna concentra una bona quantitat d’hotels, restaurants, bars, botigues i centres comercials. Son dos mons diferents separats per una muralla que mostren ambdues cares de la ciutat.

Budva

Antigament, la part vella de Budva estava ubicada en una petita illa, la qual es va unir al continent per mitjà d’una franja de sorra que va donar lloc a la península actual on es troba la ciutat. Recórrer el casc antic emmurallat, amb els seus carrers estrets, carrerons i boniques placetes et transportarà a la Venècia medieval. Alhora, la Ciutat Vella de Budva (Stari Grad) conserva les seves boniques muralles del segle XV al XVI i conta amb dos portes d’accés (una porta de mar i una porta de terra), muralles i torres.

En el 1979, un terrible terratrèmol va destruir gairebé del tot el centre històric de Budva. Malgrat això, va aconseguir ésser reconstruïda fidelment amb el seu antic estil venecià, seguint al peu de la lletra els plànols i mapes dels arxius històrics.

Dins dels murs que rodegen la Ciutat Vella es troben molts dels edificis més antics, cases i esglésies, a més de la ciutadella. Entre els monuments més emblemàtics podem nombrar l’Església de Sant Joan Baptista i l’Església de la Santíssima Trinitat, del segle XIX.

Ciutat Vella de Budva

En la punta de la Ciutat Vella es troben les fortificacions de la Ciutadella, un castell venecià que va jugar un rol clau en la defensa de la ciutat. Aquesta antiga fortalesa va constituir el principal bastió defensiu de Budva, protegint-la dels atacs marítims gràcies a les seves muralles, edificis militars i torrasses.

L’origen de la Ciutadella de Budva es remunta a l’any 840, encara que posteriorment fou reconstruïda per complet en varies èpoques. Les excavacions realitzades en el lloc, varen treure a la llum les restes de l’antiga necròpolis grega, que certifiquen que va albergar també la acròpolis, molt abans de que els venecians aixequessin els murs defensius.

El complex que veuràs avui en dia és un dels atractius més importants de la ciutat i fou construït durant la ocupació austríaca, en el segle XIX. El seu interior acull un petit museu amb antiguitats medievals, una biblioteca plena de mapes, un restaurant i miradors amb vistes espectaculars del casc antic i el passeig marítim de Budva. Per altra banda, en la seva amplia terrassa hi té lloc el festival anual de teatre, un esdeveniment de fama internacional en el que tenen lloc concerts i espectacles de primera qualitat.

Cap al nord de la ciutadella, per mitjà d’un camí de vianants molt pintoresc, s’arriba a la bonica platja de Mogren, de la qual després et parlarem.

Ciutadella de Budva
Ciutadella de Budva

La part antiga de Budva posseeix varis temples per a visitar. El més important és l’Església de Sant Joan Baptista (Stevi Ivan), considerada una de les més antigues de la ciutat (es creu que fou construïda en el segle IX sobre les restes d’un temple del segle VII). Un dels emblemes de la ciutat és el seu alt campanar, un afegit neogòtic del segle XIX.

Trobaràs l’Església de Sant Joan Baptista al voltant de la plaça de Trg Izmedu Crkava. Fins al 1828 fou catedral, fins que la diòcesi es va traslladar a Kotor. No només et paris a apreciar la seva façana, visita també el seu interior on es conserven frescos de pintors venecians. Però, el seu element més distintiu és la imatge de la Verge de Budva, a la qual se li atribueixen propietats miraculoses. El seu origen es remunta al segle VIII i és venerada tant per catòlics com per ortodoxos.

Campanar de l’Església de Sant Joan Baptista

Un altre dels imprescindibles de Budva és l’Església de Santa Maria de Punta, construïda en el segle IX. Aquest complex fou aixecat per monjos benedictins i el seu interior guarda artefactes religiosos únics. Alhora, la seva decoració amb frescs antics la doten d’una bellesa especial.

Església de Santa Maria de Punta

Finalment, trobem l’Església de la Santíssima Trinitat, construïda en l’any 1804. Posseeix una sola nau i en el seu interior descansen les restes de l’escriptor Stjepan Mitrov Ljubisa, un dels primers autors de la literatura en llengua sèrbia nascut a Budva. Aquest temple és un dels monuments més vius del període medieval i es situa a pocs metres de l’Església de Sant Joan. Ambdues estan construïdes en diferents estils arquitectònics que es complementen harmoniosament.

Església de la Santíssima Trinitat
Budva posseeix una oferta cultural única. A més dels passejos per el seu centre històric, on s’aprecia l’estil venecià de les construccions, podràs gaudir de molts museus. L’activitat museística de Budva també té la seva història. La mateixa es remunta a 1962, moment en que començaren a ajuntar-se els materials descoberts en les excavacions realitzades entre 1957 i 1958. Aleshores, les col·leccions d’objectes arqueològics s’exhibien en espais que res tenien que veure amb museus. Això va començar a canviar després del terratrèmol de 1979, quan es descobriren elements excepcionalment valuosos. En total, es trobaren quatre mil restes de la necròpolis de Budva que varen obligar a la construcció d’un espai adequat on exhibir-les.

Un dels museus més importants és el Museu de la Ciutat de Budva, ubicat en el casc històric. Consisteix en un edifici petit distribuït en 3 pisos que cobreix la història de la ciutat des de la prehistòria fins al segle XX. Allí s’exhibeixen molts dels artefactes trobats després del terratrèmol que hem mencionat abans.

Una altra de les possibles visites és al Museu Marítim de Budva, ubicat dins de la ciutadella. És més aviat una biblioteca, doncs està plena de llibres, encara que conta també amb una exposició de mapes i maquetes de vaixells.

Dins del casc antic també hi trobaràs la Galeria Moderna, fundada en l’any 1972. Allí s’exposen una gran quantitat d’obres d’art que inclouen pintures, escultures, dibuixos i gravats d’artistes de Montenegro i de la ex Yugoslavia.

Estàtua de la ballarina

Fora de les muralles, en direcció nord-oest, hi trobaràs un pintoresc camí que voreja la costa per uns penya-segats i finalitza a la platja de Mogren. Al principi del recorregut et toparàs amb l’estàtua més famosa de Budva, coneguda com a “dancing girl”. La imatge de la ballarina està inspirada en una història d’amor entre ella i un mariner. Segons explica la llegenda, la jove enamorada anava diàriament a aquest lloc esperant al seu enamorat, que mai va retornar dels seus treballs en el mar. Cada matí ella ballava enfront al mar esperant que el vaixell retornés, encara que això mai va succeir.

Una creença popular diu que, si fregues l’estàtua de bronze tindràs sort, especialment en l’àmbit sentimental.

Abans o després de recórrer la Ciutat Vella pots passejar per la Ciutat Nova, també coneguda com a Budva Riviera. Aquesta cara de Budva mostra un sector molt modern i turístic que conta amb molts hotels i residencies de luxe enfront el mar. En aquest sector de la ciutat es troba un dels parcs aqüàtics més grans de la costa de l’Adriàtic. El centre conta amb més de 50 atraccions, piscines, tobogans, restaurants, bars i molt més. Sens dubte que és un gran lloc per conèixer en família.

Ciutat Nova de Budva

El Passeig Marítim de Budva, anomenat Slovenska Obala, recorre tota la badia i està flanquejat per bars, restaurants i botigues de tot tipus. Té només 500 metres, per lo que et suggerim que no deixis de fer-lo. A més, condueix a una de les platges més boniques de Budva, la platja de Mogren 1 i 2. Lo millor és fer-lo al capvespre, quan l’atmosfera adquireix un aire romàntic especial i les vistes son boniques.

Al llarg del passeig marítim hi trobaràs casetes que ofereixen passejos en barca cap als voltants de Budva. Si desitges fer un passeig més llarg sense sortir de la costa, pots arribar fins a la badia de Kotor o visitar l’illa de Mamula i la Cova Blava. Els passejos més llargs condueixen cap a Sveti Stefan, un destí que ja coneixem.

La costa al voltant de Budva té aproximadament 21 kilòmetres de llarg i 17 boniques platges. Aquesta oferta tant àmplia, sumat a un clima mediterrani magnífic, és la raó principal per la qual Budva és l’epicentre turístic de Montenegro. Així que si busques platja i sol ja saps a on anar. Les platges de Budva son per tots els gustos i preferències. Platges de sorra fina, de còdols, amb o sense serveis, amb aigües de color blau intens, platges concorregudes i altres més verges. En fi, segur que trobaràs una que s’adapti a lo què busques.

Algunes de les platges que no tenen res a veure amb la massificació, i que t’aconsellem passar-hi o banyar-t’hi son:

  • Platja de Mogren 1 i 2: Son dues platges de pedres petites a les quals s’hi accedeix des del bonic passeig marítim que voreja els penya-segats. De camí a elles passaràs per la popular estàtua de la ballarina. Fer aquest recorregut és un dels grans atractius turístics de Budva.
De camí a la platja de Mogren
  • Platja de Jaz: Ubicada a només 3km de Budva, la platja de Jaz és un tram de còdols petits i nets amb molta vida al seu voltant. És una platja llarga (d’un kilòmetre i mig) que, malgrat rebre molta afluència de gent, sempre té espais lliures. Posseeix una secció rocosa que és la més propera a Budva. És un lloc molt tranquil escollit per aquells que busquen gaudir de l’inusual paisatge. El segon tram de la platja de Jaz és ideal per anar-hi en família i amb nens petits. El mar sempre està en calma, quasi no es fan onades i el descens a l’aigua és molt suau. A més, és una platja molt neta i protegida dels vents.
Platja de Jaz des d’un mirador de la carretera E65

Hem desestimat les platges més massificades de Budva, com son la Platja principal de Budva, o la Platja de Becici, les quals estan atapeïdes d’edificis alts i hotels, bars i restaurants.

Finalment, t’aconsellem que et passis pel Monestir Podmaine. Aquest monestir medieval del segle XV, és un dels llocs més importants per els peregrins de Budva. Al mateix temps, es troba enclavat a dalt d’un turó, el qual li dóna una posició privilegiada i molt bones vistes a la ciutat. Als seus voltants hi ha bonics jardins i una abundant vegetació. El monestir és habitat per un grup de monjos ortodoxes sempre disposats a rebre visitants i mostrar-los-hi les instal·lacions. Si busques sortir una mica del bullici de Budva et recomanem visitar aquest recés de pau.

Monestir Podmaine

Havent visitat el casc històric de Budva i potser una mica dels seus entorns, amb alguna platja per refrescar-nos, seguirem la nostra ruta fent un creuer contractat des de Budva, fins a la illa de Hawai i altres meravelles de la costa. L’objectiu del creuer és veure des d’un altre punt de vista la meravellosa costa de Montenegro.

Es tracta d’una excursió circular amb barca molt típica a Budva, on et porten a veure el famós istme de Sveti Stefan i també vas a l’Illa de Hawai (Sveti Nikola). No cal reservar-lo amb temps ja que hi ha moltes companyies que l’ofereixen i solen sortir vaixells a quasi cada hora del matí i algunes companyies l’ofereixen fins a les 16h de la tarda. L’excursió, a pràcticament tot arreu val uns 10€ i s’ha de pagar en efectiu.

Nosaltres hem pensat fer l’excursió després de la visita exhaustiva al casc històric de Budva, per tant, serà cap al migdia o a inici de la tarda…

Diferents cartells de varies companyies que ofereixen l’excursió amb els seus horaris

A l’estiu els vaixells s’omplen dia a dia. El tipus de turista que fa l’excursió son russos, ucraïnesos i alguns serbis.

Després de navegar uns minuts, de lluny comences a veure el famós istme de Sveti Stefan.

Sveti Stefan des del vaixell

Ja vàrem explicar en el dia anterior que Sveti Stefan és un resort de luxe, que actualment és un dels més exclusius de Montenegro. Ara, l’aspecte extern de poble de pescadors l’ha mantingut.

Sveti Stefan

Amb el vaixell rodeges tota l’illa pel mar, però no es veu res de l’hotel, ja que està tot molt ben amagat i “dissimulat”.

Sveti Stefan

Després de rodejar l’illa de Sveti Stefan, el vaixell gira cua i va en direcció a l’illa de Hawai (Sveti Nikola). En aquesta illa el vaixell realitzarà una parada i tens la opció de tornar a Budva al cap d’una hora o bé quedar-te més temps a Hawai i agafar els pròxims vaixells (al cap de 2 i 3 hores). Es tracta de vaixells-taxi que passen cada hora.

Nosaltres decidirem quedar-nos unes hores a Hawai per a gaudir de la platja i banyar-nos tranquil·lament. Al dir-se Hawai, t’imagines que estàs en una illa paradisíaca amb sorra daurada i platges espectaculars, però no és ben bé així. Tot i que les aigües sí que són cristal·lines i molt netes, les platges son de còdols, i et veus obligat a llogar un para-sol i una gandula, així com portar sandàlies d’aigua lligades o escarpins.

La illa de Hawai (Sveti Nikola) és una illa rocosa de 40 hectàrees en la qual podràs gaudir de moltes platges solitàries i salvatges, que inclús en temporada alta hi tenen poca gent.

Illa de Sveti Nikola (Hawai)

Una de les platges més populars de la illa és Hawai, ubicada en una petita badia en la punta estreta de l’illa. Es troba coberta amb petits còdols i té una suau entrada al mar, que és clar i tranquil. Això sí, en el fons hi solen haver eriçons, per lo què és millor entrar amb sabates. En la mateixa platja es troba el restaurant amb el mateix nom que ofereix lloguer de gandules i para-sols.

Si prefereixes l’aventura i un ambient més tranquil i salvatge, podràs arribar nedant a altres platges més solitàries que no posseeixen infraestructura de cap tipus.

Tot i ser en els mesos d’estiu, et trobaràs que alguna de les platges estan a rebentar de gandules, tot i no haver-hi gaire gent.

Després de ser un parell d’hores a l’illa de Hawai, agafarem el vaixell de tornada cap a Budva, per continuar la nostra road-trip pel país. Tornant a Budva, es tenen unes increïbles vistes del Stari Grad de la ciutat, des del vaixell.

Stari Grad de Budva

Un cop a Budva, anirem a buscar el cotxe i ens dirigirem a la ciutat de Cetinje, antiga capital de Montenegro. La carretera que ens hi durà és la M2.3, i el trajecte és d’uns 37 minuts (uns 32,6 kilòmetres), el qual travessa Budva i s’enfila per la muntanya, esdevenint una autèntica carretera panoràmica amb grans vistes sobre l’Adriàtic i la seva costa. Hi ha varis miradors per aturar-te a fer una fotografia.

Vistes de la carretera panoràmica de Budva a Cetinje

Així doncs, la nostra aventura amb la costa de l’Adriàtic ha acabat i ens passarem dues nits a Cetinje.

Hem escollit dos allotjaments de la plataforma “booking”, els quals compleixen les prestacions que hem indicat en anteriors apartats en quan a disposició de cuina, aparcament privat, condicions de cancel·lació gratuïta i distància menor a 1km des del centre de la ciutat:
1) Apartman Ivona. Adreça: 6a Obilića, stan 1a. CETINJE. Preu: 28,00€/nit (total de 56€)
2) Ana. Adreça: V Proleterske Brigade. CETINJE. Preu: 28,00€/nit (total de 56€)

Adjuntem el recorregut que hem realitzat en el dia, així com les atraccions visitades, en un mapa de google maps (hem realitzat un total de 43,20km en un temps de 1h 1min):

Una resposta a «10. COSTA ADRIÀTICA: BUDVA (STARI GRAD + EXCURSIÓ ILLA HAWAI)»

  1. […] COSTA ADRIÀTICA: BUDVA (STARI GRAD + EXCURSIÓ ILLA HAWAI) […]

    M'agrada

Deixa un comentari

Design a site like this with WordPress.com
Per començar