6. PARC NACIONAL BIOGRADSKA: P.N.BIOGRADSKA (EXCURSIÓ JEEP SAFARI o CONGOST DEL RIU MRTVICA) + P.N. DEL LLAC SKADAR (PAVLOVA STRANA VIEWPOINT + CTRA. PANORÀMICA RIJEKA CRNOJEVICA-VIRPAZAR

Avui és el segon dia que passarem al Parc Nacional Biogradska, i farem una cosa que no fem habitualment: contractar una excursió. En triarem una amb una durada de mig dia, entre dues que tenim pensades i visualitzades: per una banda hi ha una excursió de 3 hores amb vehicles 4×4 per els llocs més emblemàtics del Parc Nacional; i per l’altra banda, una excursió al Congost del Riu Mrtvica, a fora del parc, a 31 kilòmetres al sud-oest de Kolasin. Ambdues excursions surten de Kolasin. Un cop finalitzades les mateixes, tornarem a agafar el cotxe i ens desplaçarem cap a un altre Parc Nacional, el Parc Nacional del Llac Skadar, on anirem fins al mirador més famós del mateix, el mirador de “Pavlova Strana Viewpoint” i ens aproparem al poble de pescadors de Rijeka Crnojevica per estirar les cames. Finalment, ens endinsarem al Parc Nacional per una carretera panoràmica que ens durà a la població de Virpazar, vorejant tota l’estona el Llac Skadar. A Virpazar anirem a buscar el nostre allotjament. Comencem, doncs.

Tenim una excursió pel Parc Nacional Biogradska i una altra fora del mateix Parc. Explicarem primer l’excursió del Parc:

Es tracta d’una excursió de 3 a 4 hores amb vehicle 4×4 (jeep) al pic de Zekova Glava. L’excursió comença sobre les 10h del matí, a Kolasin (podem demanar que sigui a prop del nostre allotjament).

Sortirem en direcció a l’Estació d’Esquí Kolasin 1450, i llavors continuarem cap al poble de Vranjak, el qual és un poble “katun”. Un “katun” és un grup muntanyós de cabanes de fusta. Estan relacionats amb l’antiga forma de vida de la regió.

Tant aviat com la neu es fon i arriben els dies més calorosos, apareixen els “amos de les cases” de les cabanes Katun, passant temps en les seves llars ancestrals fins que s’apropa el pròxim hivern. La seva hospitalitat i insistència en honorar als transeünts amb rakija, formatge, caldo o suc casolà de nabius o gerds recollits en les rodalies és quelcom que gaudeixen tant els montenegrins com els visitants estrangers. També hi ha katuns una mica més moderns, fets a mida que Bjelasica es feu cada cop més popular com a destí d’estiu i s’assemblen bastant a les antigues cabanes autèntiques. Un d’ells és la pastura ecològica d’estiu Vranjak, ubicat a 1.800 metres d’alçada junt a la frontera amb el Parc Nacional. Aquí es pot reservar una cabana i gaudir de la cuina tradicional, però també participar en activitats del llogaret com la recollida i divisió dels boscos, la munyida de vaques, aprendre a fer formatge en capes i kajmak (formatge ric) i conèixer la cuina montenegrina molt més de prop.
Poble katun de Vranjak

Aquí a Vranjak ens explicaran més sobre els katuns i quina és la forma de viure en ells. Continuarem el nostre viatge amb bonics paisatges dels pics de la muntanya Bjelasica, a més de 2.000 metres d’alçada (Zekova Glava, Troglava, Crna Glava). Des del pic Zekova Glava a 2.117m, es pot veure un bonic mirador sobre el llac Pesica, un dels més bonics de Bjelasica.

Llac Pesica
Vista de Bjelasica a l’estiu

Des d’aquí, podem fer una excursió al llac Pesica i banyar-nos-hi, si som a l’estiu. Aquest tour de mig dia amb més de 30 kilòmetres de carretera de muntanya, inclou: guia, vehicle 4×4, conductor, entrada al parc nacional i el dinar. El preu per la seva realització és de 221,54€ per tots quatre. L’empresa amb la qual ho contractaríem és “Tourist Agency Sport Turist”, de Kolasin. Adjuntem el link: Tripadvisor | Jeep safari parque nacional biogradska gora ofrecido por Sport Turist | Kolasin, Montenegro

L’altra excursió que aquí proposem tracta sobre fer un trekking pel congost del riu Mrtvica, ubicat a més de 30 kilòmetres de Kolasin en direcció sud. La durada de l’excursió serà de 7 hores, i ens hipoteca una estona de la tarda, per això, si ho volem fer tot (veure part del proper Parc Nacional del llac Skadar) anirem una mica apretadets.

Congost del riu Mrtvica

Començarem aquest recorregut en vehicles des de Kolasin en direcció a Podgorica. Arribarem al petit poble de Medurijecje. Llavors ens desviarem de la carretera principal i ens dirigirem a la confluència del riu Mrtvica a Moraca. A partir d’aquest lloc iniciarem la ruta de senderisme. Anirem per el camí al Pont Danilo, i llavors ens dirigirem al congost.

Pont Danilov Most

La duració total del recorregut és d’uns 6km i en aquesta ocasió ens aturarem per veure els “desitjos de Gates” (Gate of the Wishes) i els “rajos de Mrtvica”.

Gate of the Wishes

Més endavant, ens aturarem a la platja (kupaliste), el nostre destí final. Aquí, descansarem i utilitzarem la pausa per a dinar (el dinar no està inclòs i ens l’haurem de portar preparat). L’aigua tampoc està inclosa i ens l’haurem de portar.

Finalment, un cop recorregut el congost de Mrtvica, tornarem pel mateix camí cap als vehicles, i tornarem a Kolasin. El preu de l’excursió per tots quatre és de 153,85€. L’empresa que el realitza és la mateixa que l’activitat anterior explicada: “Tourist Agency Sport Tourist”. Adjuntem el link: Tripadvisor | Tour de senderismo cañón Mrtvica ofrecido por Sport Turist | Kolasin, Montenegro

Mrtvica Canyon

Un cop finalitzada l’excursió que haguem escollit, marxarem de Kolasin amb el cotxe de lloguer i ens dirigirem al Parc Nacional del Llac d’Skadar. Ens queda a 95,7 kilòmetres (1 hora i 44 minuts), una bona estona de cotxe i de gaudir dels paisatges. Creuarem la capital Podgorica i ens dirigirem per la carretera M2.3 cap al mirador més famós del Parc Nacional, el mirador de “Pavlova Strana Viewpoint”. Hem de trencar a mà esquerre un cop passem el poble de Bigor, i fer uns 6,7 kilòmetres per la nova carretera. El mirador Pavlova Strana Viewpoint es considera el mirador més famós del Parc Nacional del Llac Skadar, així com del riu Rijeka Crnojevica.

Pavlova Strana Viewpoint

Just abans d’arribar al mirador de Pavlova Strana, trenca a mà dreta una carretera que s’enfila per la muntanya i en 3 kilòmetres va a parar al poble de Meterizi. Nosaltres no la farem tota, sinó únicament el primer kilòmetre, on es troben 2 miradors espectaculars semblants al de Pavlova Strana. Son 2 miradors ubicats en corbes molt tancades que tenen unes grans visuals i perspectives sobre el riu que desemboca al llac Skadar. En el google maps s’anomenen “Skadar Viewpoint”. Val la pena aturar-s’hi.

“Skadar Viewpoint”

Hem de dir també, que la carretera que mena als miradors de Pavlova Strana i Skadar Viewpoint es tracta d’una carretera molt estreta tipus single track, per tant, s’ha de conduir amb molta cura. Un cop gaudits els 3 miradors amb les seves respectives vistes, ens acostarem al poblet de pescadors de Rijeka Crnojevica per tal de fer una aturada en el nostre camí i estirar una mica les cames. El poble s’ubica a 4 kilòmetres dels miradors, o sigui, molt a prop (uns 8 minuts de cotxe).

Rijeka Crnojevica

El poble és considerat com l’entrada al Parc Nacional del Llac Skadar. El monument més famós que té és el pont de Rijeka Crnojevica Bridge, un pont singular de pedra i molt fotogènic:

Rijeka Crnojevica Bridge

El pont connectava Rijeka Crnojevica amb la ciutat medieval de Obod, ubicada en la cima d’un turó a l’altra banda del riu, que fou la ubicació de la primera impremta eslava del sud.

Finalment, per acabar la jornada del dia, ens endinsarem al Parc Nacional del Llac de Skadar per una carretera panoràmica que ens durà a la població de Virpazar, que és on tenim l’allotjament per passar-hi la nit. La carretera parteix del mateix poble de Rijeka, i és la continuació de la carretera per la que hem arribat. Hi ha uns 24,2 kilòmetres fins a Virpazar (es realitzen en uns 44 minuts), vorejant el llac i topant-nos amb una bona colla de punts panoràmics i miradors per tirar alguna fotografia.

A 3 kilòmetres de sortir de Rijeka ens topem amb el primer mirador. El paisatge és semblant al de Pavlova Strana, del meandre que forma el riu quan va girant:

Vistes des de la carretera panoràmica que uneix Rijeka Crnojevica amb Virpazar

Estem passant pels paisatges més espectaculars del Parc Nacional i això ho hem de gaudir. Ens anirem aturant les vegades que faci falta fins arribar a la petita localitat de Virpazar, que és on anirem a buscar l’allotjament.

Vistes des de la carretera panoràmica que uneix Rijeka Crnojevica amb Virpazar

I finalment arribem a Virpazar, un poblet d’uns 300 habitants, amb un bonic pont i un Centre de Visitants del Parc Nacional del Llac Skadar. Es troba a la regió de Crmnica, en ambdós costats del riu Crmnica, que desemboca en el proper llac Skadar. Hi ha varies instal·lacions turístiques, inclòs l’Hotel Virpazar, un hotel a les ribes del llac. També hi ha una estació del ferrocarril Belgrad-Bar i una carretera panoràmica surt de la carretera principal de Podgorica a Bar i segueix la riba occidental del llac cap a Albània (aquesta és la carretera que seguirem en el dia de demà).

Ara anem al nostre allotjament. Hem escollit dos allotjaments de la plataforma “booking”, els quals compleixen les prestacions que hem indicat en anteriors apartats en quan a disposició de cuina, aparcament privat, condicions de cancel·lació gratuïta i distància menor a 1km des del centre de la ciutat:
1) Guest House Luna. Adreça: Zeljeznica stanica bb. VIRPAZAR. Preu: 40,00€/nit
2) Apartments Jovanovic and boat cruising. Adreça: Virpazar bb. VIRPAZAR. Preu: 44,00€/nit

Adjuntem el recorregut que hem realitzat en el dia, així com les atraccions visitades, en un mapa de google maps (hem realitzat un total de 125km en un temps de 2h 55min):

Una resposta a «6. PARC NACIONAL BIOGRADSKA: P.N.BIOGRADSKA (EXCURSIÓ JEEP SAFARI o CONGOST DEL RIU MRTVICA) + P.N. DEL LLAC SKADAR (PAVLOVA STRANA VIEWPOINT + CTRA. PANORÀMICA RIJEKA CRNOJEVICA-VIRPAZAR»

  1. […] PARC NACIONAL BIOGRADSKA: P.N.BIOGRADSKA (EXCURSIÓ JEEP SAFARI o CONGOST DEL RIU MRTVICA) + P.N. DE… […]

    M'agrada

Deixa un comentari

Design a site like this with WordPress.com
Per començar