4. PARC NACIONAL DURMITOR: TREKKING A ZMINJE JEZERO + DURMITOR RING

I arribem al segon dia sencer que ens passarem al Parc Nacional de Durmitor. Iniciarem el dia d’avui amb un trekking espectacular que començarà en un dels emblemes del Parc Nacional, el Llac Negre (Crno Jezero) i arribarà fins a un altre llac, el Zminje Jezero. El trekking ens ocuparà pràcticament fins a mitja tarda, i seguidament a la seva finalització farem en cotxe el Durmitor Ring, una carretera panoràmica de 85 kilòmetres que fa un recorregut circular per el cor del Parc Nacional. Quina millor manera per acabar la nostra estada en aquest indret.

Un cop esmorzats, anirem amb el cotxe fins a l’aparcament del Crno Jezero, anomenat Llac Negre. Es tracta d’un trajecte d’uns 2 kilòmetres des del centre de Zabljak (uns 5 minuts). També hi ha la possibilitat d’anar-hi directament caminant, doncs amb una caminadeta de poc més de mitja hora ens hi arribaríem. Des de l’aparcament al llac mateix hi anirem a peu, i es tracta d’una passejada completament plana d’uns 10 minuts.

Crno Jezero

El Llac Negre és bonic, impressionant, al·lucinant, i així podria seguir durant una bona estona. Un d’aquests llocs que, per moltes fotografies que vegis, no perd la capacitat de sorprendre al viatger. Sens dubte, un gran emblema dins del parc i m’atreviria a dir que també de Montenegro.

Estem davant del llac Crno Jezero, el Llac Negre, una llacuna d’origen glaciar ubicada a més de 1.400 metres d’alçada. Però ull, perquè de negre no en té res. Estem en realitat davant de dos llacs d’aigües transparents i cridaners tons esmeralda i turquesa, completament rodejats d’altes muntanyes i boscos frondosos. Un veritable paradís de la naturalesa.

Un cop arribem en el llac, lo millor que podem fer és relaxar-nos i gaudir. Cal dir que hi ha un camí que recorre tot el perímetre del llac, i fer-lo ens ocuparia unes 2 hores aproximadament. El nostre trekking d’avui ja inclou una part d’aquest camí perimetral.

També us hem de dir, que durant els mesos d’estiu, es poden llogar barquetes per a gaudir del paratge des d’una altra perspectiva, per uns 8€ l’hora aproximadament. Un cop finalitzem el trekking, ho tindrem en compte.

Crno Jezero

Realment el llac negre ens ha semblat que és una passada, i amb el trekking gaudirem d’una jornada completa de connexió amb la naturalesa. Amb el trekking combinarem la visita del Crno Jezero, el llac més famós de Montenegro, amb una ruta de senderisme senzilla i molt bonica. L’objectiu de la ruta és arribar a l’anomenat Zminje Jezero.

La longitud de la caminada son uns 15 kilòmetres. El recorregut a fer és circular, i té una dificultat baixa. Es preveu realitzar-la durant un temps estimat de 5 o 6 hores, havent-hi un desnivell de 250 metres de pujada i baixada aproximadament. Hem de dir, que el track de la ruta està en el Wikiloc (aquí l’adjuntem: Wikiloc | Ruta CRNO JEZERO EN ZMINJE JEZERO)

Com pots observar, es tracta d’una ruta senzilla en la que poder combinar el recorregut del perímetre complet del Crno Jezero amb la visita a un altre parell de llacs, cabanes tradicionals i preciosos paisatges de muntanya a Durmitor. Sens dubte, una bona manera de fer-se una idea de la magnitud d’aquest espai natural i dels diferents ecosistemes que podem trobar dins d’ell.

Com hem dit abans, el recorregut complet no ens portarà més de 5-6 hores a un pas bastant lent. De fet, jo et recomano agafar-t’ho amb tranquil·litat i gaudir al màxim d’aquest paratge natural en un dia complet. La nostra idea serà de fer un pícnic en la riba de qualsevol dels llacs que visitarem durant la ruta.

Llac Zminje en el Parc Nacional de Durmitor

Un cop finalitzat el trekking i haver passat la corresponent estona de descans en el Crno Jezero (havent llogat o no una barca pel llac), serà el moment de tornar a l’aparcament a buscar el cotxe per tal d’iniciar una de les rutes més espectaculars dels balcans: l’Anell de Durmitor.

No és un mal nom per una carretera panoràmica de 85 kilòmetres d’extensió, veritat? Doncs es diu que és una de les carreteres més trepidants, impressionants i amb millors vistes de tot Montenegro. Aquí ho deixo. Nosaltres ho hem tingut sempre molt clar que l’havíem de fer. Us adjuntem el mapa en format pdf: map-DP-v_1-0-EN-paths-TIFF.indd (montenegro.travel).

Senyalització de la ruta: senyals marrons amb el nº2

Per realitzar la ruta hem de tenir clar que hem de seguir les senyals de color marró amb el logotip de “Rutes Panoràmiques” i el numero 2.

La ruta panoràmica “Durmitor Ring” (Durmitorski Prsten), és una de les rutes més impressionants de la regió. Descobreix el paisatge salvatge únic i la naturalesa fascinant del Parc Nacional de Durmitor i el Parc Natural de Piva en el nord de Montenegro.

Pots explorar la ruta com una excursió d’un dia des de Zabljak, Savnik o Pluzine o com a punt de partida per a nombroses excursions.

Pots trobar informació detallada sobre la ruta panoràmica en el mapa gratuït que us hem adjuntat anteriorment (també disponible en la organització de turisme local de Zabljak).

Paisatge del Durmitor Ring

El Durmitor Ring està senyalitzat en ambdues direccions, però recomanem conduir en sentit contrari a les agulles del rellotge. Els campistes han de conduir en el sentit de les agulles del rellotge.

Hi ha una audioguia de la carretera panoràmica “Durmitor Ring”, així com una aplicació per el mòbil.

Nosaltres començarem i finalitzarem la ruta per el poble on tenim l’allotjament, Zabljak, el qual és el lloc perfecte per començar el nostre viatge en la Durmitor Ring. El petit poble és l’entrada al Parc Nacional Durmitor i el centre turístic de la regió.

Durmitor Ring

El Congost del riu Tara és un dels punts destacats d’aquesta ruta panoràmica. És el congost més profund d’Europa i el segon més profund del món després del Gran Cañón de Estats Units. Com vàrem veure en el dia anterior, tens una vista particularment bona del congost des de Curevac, al que pots arribar a través d’un petit desviament de la carretera.

Tara Canyon, des del Durmitor Ring

La següent aturada del dia serà “Momcilov Grad”. En les vessants, molt per damunt del Congost del Tara, es troba la fortificada ciutat de Prlitor. La ciutat fundada per el duc bosni Sandalj Hranic Kosaca, en el segle XIV, és avui més coneguda per l’heroi èpic, el duc Momcilo, que va morir traït per la seva esposa.

Momcilov Grad alberga un dels restaurants més famosos de la regió de Durmitor. La carretera passa ara per el pas entre Mali Stuoc (1.953m) i Veliki Stuoc (2.104m).

Veliki Stuoc Pass

A mesura que continuem la nostra aventura en l’anell de Durmitor, visitem un dels pobles més interessants, no només de Montenegro, sinó de tota la regió dels Balcans: el famós poble de “Mala Crna Gora” (Petit Montenegro).

Està ubicat a una alçada de 1700m, a la vora de l’impressionant congost de Susica. El poble està bloquejat per la neu de novembre a maig, ja que la carretera és quasi inaccessible durant l’hivern. En el poble, prepara’t per conèixer a alguns dels habitants restants, o possiblement ésser convidat a un “rakija”, i admirar l’estil de vida dels veritables nòmades de Durmitor.

Gent local en el poble de Mala Crna Gora

En la fondària del congost de Susica, hi ha l’increïble llac Susica. El llac és de naturalesa periòdica, éssent especialment bonic durant els primers dies de primavera. Per lo general, a l’estiu, quan cauen grans rierols subterranis, el llac desapareix sota terra fins al pròxim hivern.

Pintoresc poble de Mala Crna Gora en Durmitor

Després de passar el bonic mirador del congost de Susica i gaudir a més de bonics paisatges, arribarem al pintoresc poble de Nedajno. Ubicat en la muntanya Piva a una alçada de 1463m, el poble de Nedajno és inusualment vibrant i ple de vida, i és considerat el poble més bonic de Montenegro.

El poble de Nedajno, ubicat a la vora del congost de Susica, es considera el poble més bonic de Montenegro

Aturar-se a un cafè-bar local, provar el suc casolà i escoltar històries llegendàries sobre com “Nedajno” va obtenir el nom, segurament serà un dels aspectes més destacats del nostre impressionant dia de Durmitor.

Des del mirador just per sobre del poble de Nedajno, les vistes del congost de Susica son simplement impressionants.

Vista del congost de Susica a prop del poble de Nedajno

Després de Nedajno, un altre poble en el nostre itinerari turístic de Durmitor s’anomena Trsa. El poble en sí està ubicat en la muntanya Piva a una alçada de 1470m. A l’estar ubicat prop dels congostos de Piva, Tara i Susica, a sota de les vessants del gegantí Durmitor, el poble de Trsa és un excel·lent punt de partida per a una varietat d’aventures a l’aire lliure, com acampar, anar amb bicicleta, muntar a cavall, fer senderisme, ràfting i molt més.

Passar l’estona amb la gent local en el poble de Trsa i aprendre sobre la vida i les tradicions locals

Si us interessa, es pot entrar i menjar en la casa d’una família local del poble de Trsa (si ja hem dinat en el trekking, l’àpat podria ser el berenar…). Aquesta activitat serà la millor part del dia. Provarem les especialitats de la cuina local com el xai al vapor, la vedella rostida, el pa casolà, el “kacamak” i la “cicvara” és el somni d’un veritable gourmet. Durant l’àpat en la casa, tindràs l’oportunitat de conèixer als vilatans i aprendre sobre la seva vida actual i en els segles passats.

Comprendre que la gran majoria de les persones que viuen en la regió rural de Durmitor son completament autosuficients quan produeixen els seus propis aliments orgànics, a més, augmentarà el sabor i farà que apreciïs plenament el teu menjar en el dia d’avui.

Després de dinar o berenar, tindràs la oportunitat de passejar pel poble i a més, explorar la vida dels vilatans en la regió de Durmitor.

Degustarem el menjar orgànic local preparat per els residents locals en el poble de Trsa en el Parc Nacional Durmitor

En el poble farem una breu caminada de 20 minuts a un dels pics més bonics del Parc Natural Piva. Serà una gran activitat abans de continuar el nostre viatge per l’anell de Durmitor.

Després d’un deliciós àpat el nostre viatge continua. Passant pel petit poble de Pisce i gaudint d’un dels bonics miradors sobre els llacs de Piva, arribarem al mirador de Prutas (2.393m) i Todorov Do (Vall de Todor).

Amb el seu pic a 2.393m, i magníficament adornat amb suaus línies de crestes, verdes vessants de muntanyes, capes obliqües miraculoses anomenades “prutovi” que li varen donar el nom, Prutas és un dels massissos més bonics de tota la regió del Parc Nacional Durmitor.

El massís de Prutas i la vall de Todor son el lloc perfecte per fer una fotografia impressionant.

El mirador de Prutas durant l’espectacular viatge per el Durmitor Ring

Finalment, l’última aturada del nostre viatge per l’Anell de Durmitor serà el pas de Sedlo (1.907m, conegut com “la cadira de muntar dels déus”), ubicat sota de l’impressionant pic de Stozina.

Prijevoj (pas o cadira de muntar), una part enfonsada entre dos pics de muntanya, és el punt de partida més comú per la majoria dels bonics recorreguts de senderisme en tot el massís de Durmitor (Bobotov Kuk, Prutas o llacs Krcka, etc…).

Pas de Sedlo en el Parc Nacional Durmitor

I del Pas de Sedlo seguirem l’últim tram de l’anell de Durmitor que ens portarà al camp base de Zabljak en uns 22 minuts (hi ha uns 14,5km fins al poble). Realment, fer aquesta volta de 85 kilòmetres, creiem que haurà valgut molt la pena, no només pels paisatges i la naturalesa explorats, sinó per haver conegut l’estil de vida i els vilatans d’aquesta regió remota de Montenegro.

Per finalitzar, hem de dir que la ruta de l’anell de Durmitor no és apta per autocaravanes grans (7m o més, 2,30m o més, 2,90m o més). Els conductors d’autocaravanes més petites han de tenir experiència en la conducció en carreteres estretes de muntanya.

Si no us veieu en cor de conduir per aquestes carreteres, o no teniu cotxe de lloguer (tampoc hi ha transport públic), hi ha la possibilitat de realitzar l’anell de Durmitor contractant l’excursió directament des de Zabljak, per exemple. Us adjuntem el link de l’excursió contractada: Durmitor Ring Full Day Jeep Safari Tour from Žabljak – Funky Tours

I per finalitzar el dia, cal dir que si disposéssim de més dies al Parc Nacional, es podrien fer moltíssimes excursions i rutes de senderisme, molts des dels punts indicats i explicats de l’Anell de Durmitor. Un altre pla dels imprescindibles és pujar a alguna de les cimes més altes dins del Parc Nacional com el propi pic Bobotov Kuk o el Prutas. Es tracta de dos ascensos relativament senzills i sense major dificultat tècnica que la del propi desnivell (de uns 1000 metres aproximadament).

Adjuntem el recorregut que hem realitzat en el dia, així com les atraccions visitades, en un mapa de google maps (hem realitzat un total de 84,60km en un temps de 2h 56min):

Una resposta a «4. PARC NACIONAL DURMITOR: TREKKING A ZMINJE JEZERO + DURMITOR RING»

  1. […] PARC NACIONAL DURMITOR: TREKKING A ZMINJE JEZERO + DURMITOR RING […]

    M'agrada

Deixa un comentari

Design a site like this with WordPress.com
Per començar