3. PARC NACIONAL DURMITOR: RÀFTING DES DEL RIU TARA + TIROLINES PONT DJURDJEVICA (TARA BRIDGE) + MIRADOR DE CUREVAC

Si tingués de quedar-me amb un sol lloc del fascinant país de Montenegro ho tindria molt difícil. La Badia de Kotor o el Parc Nacional de Durmitor? Tant impressionant és aquest parc nacional ubicat en el nord del país com per comparar-lo amb Kotor, la perla de l’Adriàtic? Efectivament, t’ho confirmo. El Parc Nacional de Durmitor a Montenegro és un racó de visita imprescindible, una d’aquestes meravelles naturals que tenim que s’ha d’incloure en l’itinerari per un petit país en grandària i gran en possibilitats.

El Parc Nacional de Durmitor  pren el seu nom de la cima homònima. Una impressionant mola rocosa que arriba als 2.522 metres d’alçada. És Reserva Natural i Patrimoni Mundial per la Unesco, tot és poc per a protegir la riquesa d’un dels majors tresors montenegrins. Una serralada d’altes cimes pertanyent als Alps Dinàrics, de llacs d’aigües cristallines i profunds congostos. En concret, podem parlar de l’existència de 17 llacs glaciars i 40 cimes que superen els 2.000 metres d’alçada.

Abans de començar amb el recorregut, has de saber que l’accés a qualsevol parc nacional montenegrí comporta el pagament d’una tarifa establerta. Una quantitat simbòlica que ajuda a mantenir i protegir aquests espais naturals tant importants. En aquest cas, estem parlant de només 3 euros per persona i dia. Un cost que tot just no ha pujat en els últims anys.
Parc Nacional de Durmitor
En el dia d’avui coneixerem un altre dels atractius del P.N. de Durmitor, el Congost del riu Tara, i hi practicarem esports d’aventura que és una de les formes més divertides per conèixer la naturalesa que ens envolta. Hi practicarem un descens del riu fent ràfting, i un viatge amb una de les tirolines més impressionants del món, des d’un pont sobre el riu Tara. Finalitzarem el dia anant-nos-en a un mirador ubicat en el Parc Nacional i que dóna vistes al gran congost del riu Tara, un imprescindible, vaja.

El Congost del riu Tara és un dels grans emblemes del Parc Nacional. I és que estem parlant del congost més llarg d’Europa i el segon més llarg del món. Els números impressionen: 78 kilòmetres de longitud i quasi 1.000 metres de desnivell en el seu tram més profund. Una bogeria. De fet, aquest accident natural fou inclòs abans que el propi Parc Nacional de Durmitor en la llista de la Unesco de Patrimoni de la Humanitat.

Congost del riu Tara

Un dels millors punts per observar el congost del Tara és des de l’impressionant Tara Bridge o Pont de Djurdjevica. En aquest punt, el congost arriba a una gran profunditat i ens permet de tenir una visió zenital de l’aigua color blau turquesa súper intens. Com et podràs imaginar, cap imatge li fa justícia.

Pont de Djurdjevica, des d’on ens llançarem amb tirolina

Però, el que nosaltres buscàvem és recórrer el riu des del mateix fons del congost. És possible? Doncs sí. És més, el caiac i el rafting per les salvatges aigües del riu Tara son algunes de les activitats més populars que fer dins del Parc Nacional de Durmitor. Tens tours disponibles de mig dia, de dia complet i de fins i tot 2 o 3 dies. A nosaltres ens interessa molt el tour de mig dia.

Hi ha varies empreses que s’hi dediquen, però nosaltres te’n recomanarem dues i t’adjuntem els seus links:

S’inclouen els trasllats amb furgoneta, els tickets d’entrada al Parc Nacional, i també s’inclou el dinar, així com la visita turística del pont de Djurdjevica. El programa d’ambdues empreses és el següent (aproximadament):

09.15h Sortida des de Zabljak, transport proporcionat per les empreses mitjançant furgoneta de 8 a 16 places. Et recolliran, si tu vols, davant de l’allotjament.

10.00h Arribada al campament on ens equiparan amb vestits i botes de neoprè, cascs i cinturons.

10.30h Inici del ràfting des del punt de sortida de Splaviste (durant el ràfting hi haurà varis descansos per a visitar la font de Ljutica)

12.30h Arribada a Zugica Luka (final del tour de ràfting)

13.00h Tornada al campament i dinar

14.00h Visita turística del famós Pont del riu Tara. Si volem fer la tirolina, aquest serà el moment (més endavant ho explicarem)

15.00h Retorn a Zabljak. L’horari és aproximat per ambdues empreses.

Tal com hem vist, durant l’excursió del ràfting, i un cop finalitzat el mateix, hi haurà la possibilitat de visitar el pont de Djurdjevica, i serà llavors quan realitzarem el salt amb les tirolines. Les empreses de les tirolines s’ubiquen en ambdos extrems del pont. Hi ha tres empreses i tres tipus de tirolines:

  • Red Rock Zip Line: Preu: 10€ per persona (els nens menors de 10 anys paguen 7€). La longitud de la tirolina és de 350 metres i s’arriba a una velocitat màxima de 50km/h.
  • Kljajevica Luka: Longitud de la tirolina és de 740m i la velocitat màxima que s’agafa és de 40km/h
  • Extreme Zip Line Tara: Preu: 25€ per persona. Longitud de la línia és de 1050 metres i la velocitat màxima que s’agafa oscil·la entre 80 i 120km/h. Es tracta d’una de les tirolines més llargues del món.
Ubicació de la tirolina de 1050m

Com podeu suposar, la nostra intenció és que les nenes facin la tirolina de l’empresa “Extrem Zip Line Tara” de més d’1 kilòmetre de longitud. La veritat és que és una passada la ubicació de la línia, creuant completament el congost del riu Tara. Per pujar els nivells d’adrenalina, no hi ha res millor que fer.

Un cop retornats a Zabljak, serà el moment d’endinsar-nos a dins del Parc Nacional de Durmitor, fent un tram de la carretera de l’anell de Durmitor (Durmitor Ring) per anar a buscar el Mirador de Curevac (o de Curovac). L’aparcament del mirador es troba a 7,6km de Zabljak (a uns 18 minuts en cotxe per una carretera panoràmica). Per arribar al mirador, has de deixar el cotxe en l’aparcament habilitat i caminar per un camí fins a una balconada natural sobre aquest bellíssim congost. Es tracta d’un recorregut d’uns 3 kilòmetres anada i tornada sense cap dificultat.

El camí a la cima del mont Curevac és fàcil de caminar i no veiem que ningú es perdi, per lo que no hauria d’ésser necessari un mapa. El camí segueix la vora d’un penya-segat i mentres el tinguis en algun lloc a l’esquerra, estàs en el camí correcte. Inicialment, el camí creua el bosc abans de que el terreny s’obri i vegis el mirador més endavant.

Al nord, una vall condueix el congost i al sud tenim camps verds barrejats amb el bosc. Després d’una estona has de creuar un turó, però té una pendent suau. Probablement no estaràs sol en el camí a menys que vingueu fora de temporada, però tampoc estarà ple de gent perquè puguis caminar en pau i gaudir de la tranquil·litat de la zona.

La ruta de senderisme, no és plana però és fàcil de caminar

A l’arribar al mirador, tens una magnífica vista del paisatge circumdant amb el riu Tara passant pel congost de sota. El riu flueix de sud a nord i fa un gir per a desaparèixer darrera de la paret del congost. Estàs bastant lluny del riu aquí, així que per veure’l millor et recomano que portis uns binocles.

Mirador de Curevac o Curovac

Estem observant una de les zones de major profunditat del congost. No hi ha millor forma d’acabar el dia que amb una posta de sol des d’aquest lloc.

Després de gaudir del panorama i prendre un refrigeri, es retorna per el mateix camí a l’estacionament. La vista cap al sud també és molt agradable.

Vista cap al sud des del Mirador de Curevac

Adjuntem el recorregut que hem realitzat en el dia, així com les atraccions visitades, en un mapa de google maps (hem realitzat un total de 57,10km en un temps de 1h 28min):

Una resposta a «3. PARC NACIONAL DURMITOR: RÀFTING DES DEL RIU TARA + TIROLINES PONT DJURDJEVICA (TARA BRIDGE) + MIRADOR DE CUREVAC»

  1. […] PARC NACIONAL DURMITOR: RÀFTING DES DEL RIU TARA + TIROLINES PONT DJURDJEVICA (TARA BRIDGE) + MIRAD… […]

    M'agrada

Deixa un comentari

Design a site like this with WordPress.com
Per començar