3. LANDMANNALAUGAR: VIATGE HELLA-LANDMANNALAUGAR + TREKKING LAUGAHRAUN, VONDUGIL I BRENNISTEINSALDA + VIATGE LANDMANNALAUGAR-HELLA

El dia d’avui és un dels nostres preferits d’aquesta ruta per Islàndia. Tanmateix, només el podràs fer si fas el viatge entre la meitat de juny i la meitat d’agost. La resta de l’any, les carreteres per arribar-hi estan tallades per la neu. Es tracta de la regió de “Landmannalaugar”: son les muntanyes més conegudes de la regió de les Terres Altes d’Islàndia. Els colors de les muntanyes, els camps de lava i els paisatges inhòspits son l’encant de la zona.

Per arribar a Landmannalaugar ho farem mitjançant una excursió organitzada, ja que les carreteres només son accessibles amb 4×4 i s’han de creuar rius. El nivell d’exigència en la conducció 4×4 és mig-alt, i nosaltres no el tenim, per tant, aconsellem contractar l’excursió. L’aventura comença des de l’autobús ja que els camins polsegosos per els que circules son emocionants. Un cop allí, hi ha varies rutes de senderisme per fer. Es tracta d’escollir una ruta que segurament serà de les més boniques que haurem fet mai. Segurament serà una de les experiències més increïbles d’aquest viatge.

Hem contractat l’excursió d’anada i tornada amb bus amb l’empresa “Reykjavík Excursions”. L’autobús que ens hi durà surt de Reykjavík, però té una parada a Hella (on estem ara), i així no hem de matinar gaire. L’autobús surt de Reykjavík a les 6:30h del matí, i passa per Hella a les 8:45h, que serà l’hora que haurem d’estar a punt. Passa per la parada ubicada davant del supermercat Kjörbúðin (ho marcarem en el mapa de google maps que adjuntarem al final del dia).

Arribarem a Landmannalaugar a les 11:15h, i tornarem a pujar a l’autobús a les 15:45h. És a dir, disposarem de 4 hores i mitja per realitzar el trekking (i tot lo què vulguem) a Landmannalaugar. Adjuntem els horaris:

Com veiem en els horaris, tornarem a ser a Hella a les 18:00h de la tarda. Els preus son de 10.499ISK pels adults (uns 75€ aprox.) i de 5.250ISK pels nens (uns 37,30€ aprox.). Com podeu observar, els preus d’aquesta excursió son una mica cars, però seria molt pitjor si la féssim des de Reykjavík o si contractéssim un paquet d’excursió més guia. Nosaltres hi anirem amb la forma més econòmica possible.

Landmannalaugar és una zona muntanyosa que pertany a la Reserva Natural de Fjallabak. Degut a la gran activitat volcànica que caracteritza aquest lloc, els seus paisatges son senzillament espectaculars: vasts deserts de lava, muntanyes multicolor, llacunes de color turquesa, fumaroles, tolles de sofre i un sense fi de paisatges de surrealista composició que ens traslladaran en cos present a un planeta estrany i desconegut.

De camí a bord de l’autobús podrem contemplar l’impressionant volcà Hekla, l’apel·latiu del qual significa “l’encaputxat” degut al núvol que sol cobrir la seva corona. Aquest impressionant estratovolcà, amb els seus 1491 metres d’alçada, s’ha convertit en el més actiu i un dels més perillosos d’Islàndia.

Volcà Hekla, de camí a Landmannalaugar

Un cop arribats a Landmannalaugar, és possible escollir entre nombroses caminades on poder gaudir dels seus sorprenents i estrafolaris paisatges. La nostra opció és completar la Ruta de Laugahraun, que entre solfatares i dipòsits de sofre puja fins al mirador de Brennisteinsalda. Es tracta d’una caminada panoràmica d’unes 3h de durada, i surt de darrere del punt d’informació del Càmping (hi ha un càmping a Landmannalaugar). El primer tram de la ruta es fa seguint unes estaques de color vermell, i quan el trajecte ja és de baixada, les estaques a seguir seran de color blanc. No té pèrdua. Adjuntem les característiques de la ruta, que està al wikiloc:

Es tracta d’una caminada circular d’uns 6,83km i de dificultat fàcil. Això sí, conta amb uns 300 metres de desnivell aproximadament, ja que puges al cim de Brennisteinsalda (anomenada la “muntanya ardent”). Es tracta d’una senzilla i preciosa ruta que des del refugi (i càmping) de Landmannalaugar puja fins al cim de Brennisteinsalda, des d’on es poden gaudir de vistes privilegiades sobre les muntanyes de colors de la zona de Landmannalaugar.

Quan hem agafat el camí (darrera del punt d’informació del Càmping: senyalització Laugavergur, Hrafntinnusker), aquest immediatament circula pel bell mig del camp de lava de Laugahraun. Quan s’arriba a l’extrem del camp de lava (creuament amb el camí de Sudurnamur) es gaudeix del contrast de paisatge amb la zona que no ha estat coberta pel camp de lava.

Camp de lava de Laugahraun

En aquest creuament girem a l’esquerra per anar circulant paral·lels al camp de lava, per la seva part exterior i d’on gaudirem de les primeres vistes del cim de Brennisteinsalda.

Iniciem les primeres rampes fins a assolir una zona de fumaroles sulfuroses i deixem enrere el creuament de Graenagil. Poc després prenem el desviament del camí a la dreta que ja ens duu directament als peus del cim on, en un altre encreuament de camins, deixem el de Laugavegurinn (a l’esquerra) i ja iniciem l’atac final al cim, per pendents més o menys pronunciats però sense cap mena de dificultat.

En poca estona assolirem el cim del Brennisteinsalda des d’on les vistes de les muntanyes de colors de Landmannalaugar i del camp de lava de Laugahraun son senzillament espectaculars. Al davant nostre també tenim la curiosa muntanya negra de Bláhnúkur.

El Breinnsteinsalda

Per a baixar ho fem per el mateix camí de pujada fins al punt del creuament de camins prop de Graenagil. Seguim el camí (que costa de trobar al seu inici) que ens porta fins al fons de la vall, a tocar del riu. Si seguíssim les estaques grogues ens durien a l’ascensió clàssica al Bláhnúkur, però nosaltres ja ens desviem en direcció al camí de Graenagil, entre el camp de lava i el riu.

Aquest tram de camí és preciós, és d’una bellesa fantàstica entre el riu i les roques del camp de lava. Sense cap dificultat ens retornarà a la zona del refugi i del càmping de Landmannalaugar.

Camí de Graenagil

Un cop acabat el trekking, hi ha la possibilitat de prendre un bany termal en les tolles naturals de Landmannalaugar, les aigües de la qual procedeixen d’una font i es temperen amb les despreses de glaceres pròximes. Segur que ens anirà molt bé el bany després del trekking realitzat.

I prenent el nostre bany, ja se’ns farà l’hora de la recollida del bus per poder gaudir del viatge de tornada molt més tranquils i relaxats.

Si us interessa fer l’excursió a Landmannalaugar completament contractada (transport + trekking) amb un guia de parla espanyol, t’adjuntem l’enllaç on la pots concertar. Es tracta de l’empresa Civitatis, que a part del guia i el transport, l’excursió tindrà una durada de 12h (ja que surt de Reykjavík), ocupant-te de 8h del matí a 20h del vespre, on el preu aproximat és de 155€ per persona: Excursión a Landmannalaugar desde Reikiavik – Civitatis.com

Per altra banda, si lo del bus ja us està bé, però també voleu contractar el trekking amb un guia, aquí us deixo l’enllaç de l’empresa Get Your Guide, on quedes amb el guia a les 11:30h a prop del Punt d’Informació del Parking. L’excursió son 4 hores de trekking per Landmannalaugar i el preu aproximat és de 94€ per persona: Islandia: tour de senderismo de 4 horas por Landmannalaugar | GetYourGuide

Adjuntem el recorregut que hem realitzat en el dia amb autocaravana, en un mapa de google maps (hem realitzat un total de 900m en un temps de 2min), per anar del càmping a la parada de bus del supermercat:

Igualment adjuntem els supermercats que ens hem trobat pel camí (nom i l’adreça), amb la possibilitat en cadascun d’ells de poder-hi realitzar una compra:

KJARVAL HELLA SUPERMARKETGamli Suðurlandsvegur 1HELLA

I per finalitzar, anunciem el càmping (nom i adreça) on ens allotjarem la nit del dia d’avui (el mateix que el dia anterior):

CAMPING: GADDSTADAFLATIR CAMPINGGaddstaðaflatirHELLA

Aquest càmping de Hella està adherit a la tarja abonament “Càmping Card”, per tant, ho hem de tenir en compte.

Design a site like this with WordPress.com
Per començar