2. GOLDEN CIRCLE (DE ÞINGVELLIR A HELLA): P.N.ÞINGVELLIR + VOLCÀ KERIÐ + BRUARFOSS + FAXIFOSS + GEYSIR + GULLFOSS + GAMLA LAUGIN (LLACUNA SECRETA) + URRIÐAFOSS

I comença el nostre primer dia sencer a Islàndia. Avui visitarem el Golden Circle (Cercle Daurat) d’Islàndia, que està compost per tres atraccions imprescindibles, com son el Parc Nacional  Þingvellir, l’àrea geotermal de Haukadalur (amb el geyser Strokkur), i la cascada Gullfoss. És la ruta turística més clàssica dels viatgers que arriben al país atrets per la seva meravellosa naturalesa. A més de la seva proximitat amb la capital Reykjavík, és una manera perfecta per a poder contemplar en una jornada tres dels paisatges naturals dels que es composa la illa: parcs naturals amb paisatges increïbles, zones geotermals i imponents cascades.

Li dedicarem un dia sencer als llocs típics del Cercle Daurat, i entre les seves atraccions n’anunciarem d’altres que es troben per la zona per si es té temps i es vol fer una escapada.

Hem passat la nit en el Camping del Parc Natural de Þingvellir i per aquí començarem la visita, ja que és el lloc amb més espais diferents a visitar. Lo més recomanable és aparcar el cotxe en qualsevol parking habilitat del parc (son de pagament) i donar un bonic passeig descobrint els racons que us explicarem. Si es disposa de temps, dedicar-li un matí complet al Parc Nacional de Þingvellir seria lo seu.

El Parc Nacional de Þingvellir és de gran importància i interès turístic per dues principals raons: per la seva riquesa geològica i la seva riquesa històrica.

La formació de la vall de Þingvellir és degut al moviment tectònic entre les plaques nord-americana i euroasiàtica. S’estima que cada any aquestes dues plaques s’allunyen al voltant d’uns 2cm, el fet que provoca l’aparició de terratrèmols. I aquests a la seva vegada provoquen la creació de noves fissures i esquerdes en la vall.

En aquesta vall, es va reunir el Alþing, el primer parlament del món del què es té coneixement, en l’any 930. Þingvellir fou catalogat com a Parc Nacional en el 1930 i en el 2004 fou inclòs en el llistat de Patrimoni Mundial de la Unesco.

Per organitzar la visita al Parc, primer de tot passarem per el Centre d’Interpretació situat a Leirar, al costat del càmping. Anirem a aparcar en el seu aparcament (taxa de 500 corones -ISK-, és a dir, 3,55€), al centre ens facilitaran un mapa i una petita explicació del parc, i amb el mapa a la mà començarem la visita del mateix. Estem a la part nord i la intenció és recórrer el parc de nord a sud i finalitzar a prop del llac Þingvallavatn, que és el llac més gran d’Islàndia.

Mapa del Parc

El primer que ens trobarem serà una de les esquerdes, la esquerda Almannagjá, la qual és la més profunda i espectacular, amb una longitud de 7,7km i una profunditat de 40m. Deixa a la vista la unió de les plaques tectòniques. És increïble poder recórrer a peu el camí de l’esquerda.

Canó Almannagjá, Cercle Daurat d’Islàndia

La segona falla o esquerda, anomenada Hrafnagjá, està situada en el cantó oposat, i és major en longitud (11km) però menys profunda, amb 30m. Entre les dues falles o esquerdes, es troba la vall de Þingvellir.

Ens acostem a un dels llocs més impactants del Parc, que és quan el riu Öxará forma una bonica cascada al precipitar-se sobre la falla Allmannagjá. La cascada es diu Öxarárfoss. No és molt cabalosa, però el paisatge creat és espectacular.

Aquest riu finalment desemboca en el llac Þingvallavatn.

Anem baixant cap al sud, i ens trobem ara amb el canó Langistigur. Des de la cascada Öxarárfoss surt un sender que hi porta, un tranquil passeig, menys conegut per els visitants i en el que es poden treure boniques fotos del lloc.

Canó Langistigur

Ara ens trobarem amb un dels llocs històrics del Parc, el Lögberg, la Roca de la Llei (amb la seva bandera islandesa onejant al vent). Es tracta d’un dels llocs més emblemàtics de Þingvellir. És la zona on es reunia el Parlament Islandès des de l’any 930. La ubicació de la roca permetia als oradors difondre molt bé la seva veu.

Lögberg

En la Roca de la Llei fou on en el 1944 Islàndia va declarar la seva independència de Dinamarca. Avui en dia, aquest lloc pertany al Patrimoni de la Humanitat de la Unesco.

Baixant més al sud, arribarem al Mirador Hakið, d’on es tenen unes espectaculars vistes del parc de Þingvellir i del llac Þingvallavatn, així com d’una església que hi ha, l’església de Þingvallakirkja.

Vistes des del mirador Hakið

Estem arribant a les immediacions del llac Þingvallavatn, el qual és d’origen volcànic i com hem dit, és el més gran d’Islàndia. En la seva riba nord es troba el Parc Nacional de Þingvellir. En el meravellós enclavament en el que es troba el llac es poden realitzar molts tipus d’activitats, entre les que destaca la pesca.

Llac Þingvallavatn

Ens acostarem a la fissura de Silfra, la qual està formada entre les plaques tectòniques euroasiàtica i nord-americana. Silfra és una de les majors fissures que existeixen a Þingvellir, i començà éssent una cova subterrània. Sens dubte, un dels reclams d’aquesta zona és la de practicar busseig/snorkel en les aigües cristallines de Silfra. L’atractiu del lloc no és l’albirament de peixos, ja que tot just hi ha vida marina, sinó el poder bussejar literalment entre dos continents. A més les aigües cristallines permeten una visibilitat molt bona.

Fissura de Silfra

Si us interessa realitzar aquesta emocionant activitat, aquí et deixo un enllaç en el que pots reservar tant busseig com snorkel (Esnórquel en la fissura de Silfra: aventura en grupo reducido | GetYourGuide).

Arribarem en la plana de la vall i a les ribes del riu, ens trobarem a una de les poques construccions de la zona: una església de fusta de mitjans del segle XIX, anomenada Þingvallakirkja. Aquesta coqueta església ens recorda que Islàndia va assumir el cristianisme com a religió entorn a l’any 1000; i que en aquesta zona fou construïda una de les primeres esglésies de l’illa.

Església de Þingvallakirkja i granja Þingvallabær

Juntament a l’església se situa una granja construïda en el 1930 en commemoració dels 1000 anys d’existència de l’Alþing. És l’actual residència d’estiu del primer ministre islandès. S’anomena Þingvallabær.

Ens trobarem a més falles o esquerdes en el Parc. Aquí en la zona de la plana ens trobarem a tres esquerdes més petites, les quals se les coneix com les esquerdes de les monedes, per la estúpida idea dels visitants de tirar-hi monedes durant anys. Es tracta de les esquerdes de Flosagjá, Peningagjá i Nikulasargjá.

Esquerda de Flosagjá

L’aigua cristallina d’aquestes esquerdes fa que es pugui observar el fons amb major claredat, produint un bonic efecte.

I anirem a acabar la visita al Centre de Visitants del Parc Nacional de l’àrea de Hakið, el qual és com una espècie de museu on hi ha exposicions interactives del Parc Natural, al costat de l’aparcament P1. Per accedir al Centre s’hi ha d’anar entre les 9 i les 18h i té un import de 1.000ISK pels adults (els nens de 0 a 18 anys els hi surt gratis), que al canvi surt aprox. uns 7,1€ per adult.

Ja només ens quedarà fer el camí a l’inversa i retornar a la nostra autocaravana. Calculem que amb un mínim de 2 hores es pot fer el recorregut, però lo ideal és passar-hi el matí.

El proper atractiu de la ruta del Cercle Daurat és l’àrea geotermal de la vall de Haukadalur. Abans, però, us anunciarem 3 atraccions noves que es poden fer (o alguna d’elles) entre el camí del Parc Nacional i la zona geotermal.

Primer de tot, ens podem dirigir cap a la carretera 36 cap al sud, i agafarem el trencall cap a l’esquerra per la carretera 35 que ens durà al cràter anomenat Kerið. El cràter Kerið es diferencia d’altres cràters per les tonalitats rogenques que rodegen la seva caldera. Combinades amb el negre de les cendres i el verd de la molsa, formen un paisatge increïble. La caldera té al voltant de 6500 anys d’antiguitat, i està composta per roca volcànica vermella i té unes mides de 170×270 metres i una alçada de 55 metres. A l’interior del cràter hi ha un llac, el qual té una profunditat d’entre 7 i 14 metres. Es passa més de mig any totalment congelat.

Hi ha un camí habilitat per donar la volta completa al cràter per la part superior de la caldera i també es pot baixar fins al llac.

El Kerið és de propietat privada, per això s’ha de pagar una entrada d’uns 400ISK (uns 3€ aprox.) per ajudar en la conservació del lloc. Es paga en una caseta situada al costat de l’aparcament, i per suposat, es pot pagar amb tarja. És una de les poques atraccions d’Islàndia en la que s’ha de pagar.

Des de Reykjavík, es fan excursions al Cercle Daurat i inclouen la visita al  cràter Kerið. Aquí adjunto aquesta: Reikiavik: tour de un día del Círculo Dorado y cráter Kerið | GetYourGuide

La segona i tercera atraccions son dues cascades. La segona, s’anomena Bruarfoss (foss significa cascada en islandès), i és una de les cascades amb els colors més bonics que s’han vist, uns preciosos blaus turquesa.

És una de les cascades menys conegudes del país, i és per això que no és tant fàcil d’arribar-hi. La veritat és que val la pena visitar-la. A diferència del cràter Kerið (que és una visita ràpida perquè l’aparcament està al costat), la cascada Bruarfoss té l’aparcament a 1h 30min de la seva ubicació. S’ha de deixar el cotxe a un aparcament habilitat a la carretera 37, anomenat “Bruarfoss Waterfall Official Parking”. De l’aparcament hi parteix un camí que discorre paral·lel al riu Brúarà, i en el que ens trobarem amb freqüents cascades del mateix blau turquesa. És un camí estret i a vegades una mica difícil de seguir, però s’observen paisatges meravellosos i amb el soroll de l’aigua de fons. Al cap d’1h 30min de seguir el camí s’arriba a la cascada. Si disposeu de temps i esteu per la zona, val la pena visitar-la.

I tal com hem dit abans, la tercera atracció és una altra cascada, anomenada “Faxifoss”. És encara menys coneguda que la Bruarfoss, però l’accés és molt fàcil. S’ha d’arribar al seu aparcament que es troba en la carretera 35. La cascada es veu des del mateix aparcament. Tots els accessos que hem dit estan convenientment asfaltats. La cascada Faxifoss és una cascada longitudinal molt interessant.

I ara si que arriba el moment que accedirem a l’àrea geotermal de la vall de Haukadalur, per entendre i contemplar un geiser. El lloc és súper turístic, té aparcament i centre de visitants.

La vall de Haukadalur està ubicada a mig camí entre el Parc Nacional de Þingvellir i la cascada de Gullfoss. És una àrea geotèrmica formada per piscines de fang, fumaroles, dipòsits d’algues i els seus famosos geisers que broten amb força de l’interior de la terra.

En aquesta vall es troba el que va donar nom a la resta de geisers: el Geysir. És el geiser més antic conegut i per això es va utilitzar el seu nom per denominar un tipus de font d’aigües termals. L’activitat de Geysir no és regular, i ha estat anys sense produir cap esclat. De totes formes, en el passat va haver-hi moments en els que va llançar aigua fins als 122 metres d’alçada, considerant-se el gèiser més alt. En els últims anys, el gran Geysir va deixar d’emanar aigua degut a les pedres que se li tirava per part dels turistes.

El geiser Strokkur, ubicat a 400 metres de Geysir, sí que té una activitat regular i per tant en l’actualitat és la major atracció turística de la Vall de Haukadalur. Strokkur llança aigua fins als 30 metres d’alçada amb una freqüència més o menys regular, i el llançament és sorprenent. Sense cap mena de dubte, és una de les visites imprescindibles d’Islàndia.

Strokkur fou mencionat per primera vegada l’any 1789, després de que un terratrèmol desbloquegés el conducte del geiser. Al llarg dels anys, i degut a altres terratrèmols produïts en la zona, aquest geiser s’ha bloquejat i desbloquejat en diverses ocasions.

Visitat l’Strokkur, anirem a veure la següent de les atraccions del Cercle Daurat, que és el cas de l’exhuberant cascada Gullfoss. Disposa de dos aparcaments amb accés des de la carretera 35. Els dos aparcaments estan al cantó oest de la cascada. Un està més avall que l’altre. El seu nom està compost per “gull” que significa or, i “foss” que significa cascada. Existeixen varies teories que ens diuen d’on prové aquest nom: una d’elles és que el seu nom prové del to daurat que en varies ocasions tenyeixen les aigües de la cascada al capvespre. Una altra teoria, és que un agricultor de la zona amb molt d’or, va posar el seu tresor en un cofre i el va llançar a la cascada perquè ningú gaudís de la seva riquesa un cop mort.

Cascada Gullfoss

Gullfoss a vegades és comparada amb les Cascades del Niàgara d’Estats Units degut a la seva força i brutalitat. La veritat és que la visita a aquesta cascada no deixa a ningú indiferent, fent d’ella una visita imprescindible en la illa. Gullfoss i els seus entorns foren declarats en el 1979 reserva natural per a preservar la zona.

A més de la seva indubtable grandesa, la cascada Gullfoss significa molt per Islàndia, ja que el seu actual estat, lliure de la mà de l’ésser humà, és fruit de la incessant lluita dels ecologistes de la zona. En el 1907, una empresa anglesa va voler aprofitar la força d’aquesta cascada per construir una central hidroelèctrica. I degut al refús que es varen trobar per part dels islandesos, el pla es va cancel·lar. Anys més tard, la cascada fou llogada a inversors estrangers que volien obtenir energia de la mateixa. Sigríður, la filla d’un agricultor de la zona va intentar amb totes les seves forces anul·lar aquesta inversió, i al final ho va aconseguir quan el 1929 es va anul·lar el contracte.

Sigríður és considerada la primera ecologista d’Islàndia degut a la lluita constant per protegir la cascada.

I amb la cascada Gullfoss finalitzen els imprescindibles de les atraccions del Cercle Daurat. Nosaltres, però, us afegirem dues atraccions més a modo indicatiu.

Per una part, estem molt a prop d’una piscina geotèrmica alternativa a la Blue Lagoon anunciada en l’anterior dia: en el poble de Flúðir es troba la Llacuna Secreta (Secret Lagoon), la qual és una zona de banys que fou creada en 1891. Des de finals del segle XIX les aigües termals de la font de Hverahólmir, s’utilitzaren primer per a la gent local, i ara per tots els turistes que s’acosten al poble de Flúðir. Les aigües termals arriben als 41ºC i encara que la Llacuna Secreta cada vegada és més coneguda, no hi ha tanta gent com en la Llacuna Blava. El preu de l’entrada també és més econòmic: el preu base per adults està a les 3.000ISK (uns 21,30€ per persona) i els nens fins a 14 anys entren gratuïtament. Els horaris d’accés son de les 12 a les 20h.

La Secret Lagoon està formada per una sola piscina rodejada de la font termal. Els geisers sorgeixen periòdicament i donen un espectacle increïble mentres estem ficats a la piscina. La Llacuna Secreta té un metre de profunditat i conté un volum de prop de 1 milió de litres que es mantenen entre els 36 i els 41ºC.

Creiem que ens vindrà més de gust el bany a la Secret Lagoon que no pas a la Blue Lagoon. La butxaca també ho agrairà.

I un cop relaxats, serà qüestió d’anar a buscar l’autocaravana per anar-nos-en al poble de Hella, que és on tenim el càmping i on començarà la jornada l’endemà. Abans d’arribar a Hella, però, ens podem aturar en una nova atracció, en aquest cas, cascada, anomenada “Urriðafoss”.

Urriðafoss és la major cascada del riu Thjorsa amb una caiguda d’aigua d’uns 6 metres. El riu Thjorsa és el més llarg d’Islàndia amb 230km i constitueix la zona de major explotació hidroelèctrica d’Islàndia. La cascada Urriðafoss es troba molt a prop de la Ring Road. Un cop passem el poble de Selfoss, s’ha d’agafar una desviació per la carretera 302, i en menys de cinc minuts arribarem a l’aparcament per a poder visitar la cascada. És molt senzill arribar-hi, quasi no hem de desviar-nos de la carretera principal.

És una de les cascades menys conegudes d’Islàndia, per lo que segurament no ens trobarem amb quasi ningú, i podrem gaudir de la tranquil·litat contemplant la cascada i intentant veure algun salmó saltant.

I fins aquí haurà arribat la jornada del dia d’avui. Déu n’hi do de les atraccions que hi ha, si es volen fer totes, donen per un altre dia, segurament.

Adjuntem el recorregut que hem realitzat en el dia, així com les atraccions visitades, en un mapa de google maps (hem realitzat un total de 197km en un temps de 2h 53min):

Igualment adjuntem els supermercats que ens hem trobat pel camí (nom i l’adreça), amb la possibilitat en cadascun d’ells de poder-hi realitzar una compra:

BÓNUS SUPERMARKETLarsenstræti 5SELFOSS
NETTÓ SUPERMARKETAusturvegur 42SELFOSS
SAMKAUP STRAX (BOTIGA DE QUEVIURES)Dalbraut 6LAUGARVATN
SAMKAUP STRAX (BOTIGA DE QUEVIURES)Skeiða og HrunamannavegurFLÚÐIR
KRÓNAN SUPERMARKETAusturvegur 4HVÖLSVOLLUR
KJARVAL HELLA SUPERMARKETGamli Suðurlandsvegur 1HELLA

I per finalitzar, anunciem el càmping (nom i adreça) on ens allotjarem la nit del dia d’avui:

CAMPING: GADDSTADAFLATIR CAMPINGGaddstaðaflatirHELLA

Aquest càmping de Hella està adherit a la tarja abonament “Càmping Card”, per tant, ho hem de tenir en compte.

Design a site like this with WordPress.com
Per començar