3. Val Thorens i Les Menuires: Cairn + Caminada Lac du Lou + TC Bruyères 1 + TC Roc 1 + Speed Mountain Les Menuires

El segon dia sencer en els Alps ens n’anirem a veure la vall que encara no hem vist: la vall de Belleville. La intenció és agafar un telecabina i fer una caminada fins a un refugi i un llac, on hi farem el pícnic per dinar. A la tarda, anirem a buscar un tobogan d’estiu per baixar-lo, i en l’estació de Les Menuires pujarem a 2 telecabines que ens duran a 2 miradors de la vall i dels entorns. Ens espera un altre dia de paisatges i naturalesa.

Ens dirigim de Méribel Centre a l’estació de Val Thorens, on hi ha 1h de ruta en cotxe (uns 46,6km). Aparcarem a l’aparcament del telecabina Cairn, el qual ens durà al centre del poble de Val Thorens. Val Thorens ja està pensat perquè els cotxes no hi arribin, amb varis aparcaments a la carretera abans d’arribar-hi i algunes llançadores (autobusos) també previstes. L’aparcament del telecabina Cairn és el P4, el primer aparcament que et trobes abans de pujar cap a Val Thorens.

La intenció és anar al centre del poble de Val Thorens, que és on comença la nostra caminada. L’aparcament P4 i el telecabina Cairn estan de costat, i amb el telecabina arribarem al centre de Val Thorens. L’horari de funcionament del telecabina és únicament de dilluns a divendres de 10h a 15:10h. També ens podem arribar fins a l’oficina de turisme que està allà mateix.

Un cop arribats a Val Thorens, anirem a buscar el camí que ens ha de portar fins al Lac du Lou. Es tracta del camí blau (dificultat mitja) i la caminada nº40 del plànol que ens donaran a l’oficina de turisme. El camí també s’anomena el Balcon du Lou, i coincideix amb el recorregut del Grand Tour de Tarentaise (en groc):

El camí fins al llac és de baixada no pronunciada. Anem de la cota de Val Thorens que és de 2.300m fins al llac que es troba a la cota 2.035 metres.

Adjuntem un croquis del perfil de la ruta fins al llac. Com s’observa hi ha uns 6km d’anada , es baixen uns 300m de desnivell positiu, i es tarda al voltant d’1 hora i 45 minuts:

Vine i descobreix un dels més grans i el llac més bonic de la Vall de Belleville, en una ruta apta per a tota la família. Quan arribem al refugi i al llac, enclavats en una vall verge, gaudirem d’un merescut pícnic abans de continuar amb el retorn.

Una altra opció és la de menjar en el refugi, prèvia reserva. El refugi està adaptat totalment pels àpats i a més té varies habitacions per passar-hi la nit si fes falta. Adjuntem l’enllaç:

Refuge du Lac du Lou | Les Menuires – Val Thorens

Com veiem, el paisatge és espectacular. És una vall totalment verge:

La continuació de la ruta la farem fins arribar als àmbits de l’estació de Les Menuires, concretament fins arribar al Plan de l’Eau de Bruyères, a la cota 1758m. Com veiem, des del refugi del llac (cota 2035m) fins al Plan de l’Eau hi ha uns 3 kilòmetres, amb un desnivell favorable de 277 metres. Més o menys es tardarà entre 1 hora i 1h i mitja. Finalment arribem al Plan de l’Eau, que és un àmbit on hi ha el llac de Bruyères, àrees de pícnic, lavabos, restaurant, etc…

Aquí ens relaxarem i esperarem que passi el nostre autobús que ens ha de portar fins a Val Thorens per anar a buscar el cotxe.

El Plan de l’Eau de Bruyères és la parada A19 del recorregut del bus “Navettes Gratuites” de la “Vallée des Belleville” (es tracta d’autobusos gratuïts que recorren la vall de punta a punta).

Hi ha 4 busos al dia, que passen per Les Bruyeres a les 10:15h, 14:45h, 17:15h i les 19:15h. L’arribada serà a Val Thorens i aquest cop agafarem el telecabina Cairn per baixar a l’aparcament on tenim el cotxe. També hi ha la possibilitat de parar a l’aparcament P4 (és la parada de Virage Caron), i així ens estalviarem el telecabina:

Un cop tinguem el cotxe, anirem fins molt a prop d’on estàvem, al mateix barri de Les Bruyères (casualitat!!!), per anar a pujar a dos telecabines que ens faran arribar a 2 miradors. Aquesta activitat la farem si tenim temps, ja que la caminada és prou llarga perquè se’ns mengi els horaris dels telecabines.

El primer dels dos telecabines (el que queda més a prop de Val Thorens), és el TC Bruyères 1, i està obert de 9:30h a 12:45h i de 13:30h a 16:30h. Obre només els dilluns, dimarts, dimecres i divendres. Com veieu, l’horari no és gaire folgat, per tant no hem de patir si no tenim temps per a pujar-hi.

El telecabina puja fins a 2250m aproximadament i s’observen unes grans vistes de la vall de Belleville.

A dalt hi ha un restaurant, per si ens interessa, anomenat “L’antigel”. Després d’estar el temps que ho considerem necessari observant les vistes i la naturalesa del lloc, baixarem el telecabina per anar a buscar l’altre, el TC Roc 1, que està ubicat a 1,3km més avall cap al poble de Les Menuires, al costat de l’Oficina de Turisme. El TC Roc 1 està obert com l’altre, el mateix horari (de 9:30h a 12:45h i de 13:30h a 16:30h) però diferents dies, el dimarts, dimecres, dijous, dissabte i diumenge.

Hem de procurar que el dia de la visita a Les Menuires sigui els dies que coincideixen els dos telecabines oberts, és a dir , un dimarts o un dimecres, en els quals estan els 2 telecabines oberts (TC Bruyères 1 i TC Roc 1.

El TC Roc 1 aparentment sembla que no ens puja tant amunt com l’altre, i a dalt també hi ha un restaurant, anomenat “Roc Seven Les Menuires”. Les vistes son molt similars al de les Bruyères, per tant, si anem justos de temps, en pugem a 1 i ja hem fet el fet.

Un cop baixem del telecabina ens n’anirem un altre cop fins a la zona de Les Bruyères per anar a buscar l’atracció de l’Speed Mountain Les Menuires.

Hem desestimat la possibilitat d’accedir al tobogan des del Plan de l’Eau de Bruyères, ja que el trajecte a peu ens faria recórrer un bon tram de carretera la qual no està adaptada per a vianants.

Es tracta d’un trineu sobre rails. A bord, ja sigui sol o compartint amb un nen, baixa una carrera de 1 kilòmetre de llarg amb una sèrie de girs, caigudes i girs elevats. Vine i experimenta les emocions d’aquesta divertida aventura amb familiars o amics. Com a benefici addicional, somriu al baixar i emporta’t a casa una fotografia de record, disponible en la botiga de l’Speed Mountain.

El trineu és accesible per nens majors de 5 anys i amb una alçada mínima de 1,10m si comparteixen el tobogan amb els pares. Els nens majors de 10 anys i estatura superior a 1,40m poden viatjar sols. En època estival els horaris son de 10h a 12:45h i de 13:30h a 19h, obert en tots els dies. Es pot comprar el passi en la taquilla de l’Speed Mountain o on-line. Els preus son de 9,00€ per persona i viatge.

Havent gaudit de la baixada, és el moment de descansar de les atraccions que hem vist i pujat durant el dia.

A les Menuires mateix, sortint cap a Val Thorens, hi ha una atracció que potser ens interessa. Es tracta d’una granja educacional amb un jardí alpí ecològic. Es fan visites a la granja, anomenades visites pedagògiques. El mateix amo té també un restaurant. El nom de la granja i del restaurant és “Chez Pepe Nicolas”. La ubicació la tindreu en un mapa de google maps al final de l’article del dia d’avui.  

Es fan visites guiades a l’estiu a la granja alpina. El guia es diu Mathieu, és un bon coneixedor de la muntanya i la història de la família Nicolas. En la visita descobreixes la vida real en les pastures des d’ahir fins avui: compara les condicions de vida, les tècniques d’elaboració del formatge, la cura dels animals,… En la visita a la granja d’antany, veus la seva decoració i mobiliari típics de la Savoia. Per a finalitzar la visita (té una durada de 1h 30min), us faran degustar els seus formatges.
Les visites guiades son de dilluns a divendres  a les 10:30h del matí. Els adults paguen 10€, els adolescents de 8  a 15 anys paguen 8€, i els menors de 8 anys ho tenen gratis. S’ha de reservar amb antelació i millor per la web. L’adjuntem: Restaurant Val Thorens | Chez Pépé Nicolas (chezpepenicolas.com)

Prop de la granja, i concretament ubicada al Plan de l’Eau de Bruyères, hi ha una altra atracció que potser també ens interessa. És la “Maison de l’Abeille Noire et de la Nature” (la masia de l’abella negra i de la natura).

A través d’eines interactives i curtmetratges, vine a descobrir els orígens de l’abella negra i la seva vida quotidiana en el seu entorn natural. Des del seu viatge pels Alps fins a l’elaboració de la mel, segueix el seu nom real “Apis Mellifera Mellifera”, passant per les seves aventures i les dels apicultors locals.

Els preus per accedir-hi son de 3€ per persona, 2€ per estudiants, temporers i aturats, i gratis per a menors de 16 anys. L’horari d’obertura és tots els dimecres, dijous i divendres de 10:00h a 12:00h i de 14:30h a 17:30h. Obertures addicionals algunes tardes en cas de mal temps durant les vacances escolars. Visites guiades per inscripció.

I ara si que ja ho tenim tot fet, és l’hora de finalitzar la jornada i anar-nos-en a l’allotjament.

Adjuntem la ruta feta en cotxe mitjançant un mapa de google maps, on s’observen les distàncies, els llocs i els accessos, així com el total de kilòmetres recorreguts i el temps destinat en això (91,40 kilòmetres en 2 hores i 10 minuts aprox.):

Design a site like this with WordPress.com
Per començar