13. BADIA DE KOTOR: RUTA EN COTXE PER LA BADIA (PERAST + GOSPA OD SKRPJELA + RISAN + LIPCI + HERCEG NOVI)

El dia d’avui serà dedicat completament a explorar la Badia de Kotor, des del nostre allotjament a la ciutat de Kotor. Conduirem i visitarem el poble de Perast, una de les seves illes (Gospa od Skrpjela), el poble de Risan, l’emplaçament de Lipci, i acabarem a la ciutat de Herceg Novi. També valorarem la possibilitat de realitzar un creuer per la badia de Kotor, i tornar creuant l’estret de Verige agafant el ferry de Kamenari-Lepetane. Comencem l’aventura…

És la imatge del país. El paratge per el que Montenegro s’ha donat a conèixer mundialment. No és per menys. La Badia de Kotor enganxa, no pots deixar de mirar i intentar comprendre lo capritxosa que és la mare naturalesa. Un fiord que es cola terra endins durant quasi 30 kilòmetres. Tant si viatges per Montenegro com si estàs en la propera ciutat de Dubrovnik no t’ho pots perdre. Avui et donaré totes les claus per organitzar una ruta pels llocs més bonics que veure a la Badia de Kotor, els més imprescindibles.

La Badia de Kotor té el seu origen en el congost del riu Bokelj, el qual roman submergit ara en les aigües transparents del mar Adriàtic. Ens trobem davant del fiord més meridional de tota Europa que sorgeix encaixonat entre les altes muntanyes dels Alps Dinàrics. Hi ha zones on la badia és realment estreta i sembla mentida que cada dia aquest tram el recorrin creuers d’increïbles dimensions.

Recórrer al complet la badia de Kotor per terra no és feina fàcil. Son prop de 100 kilòmetres de carretera plena de corbes i paisatges que enamoren. T’ho asseguro, voldràs parar cada pocs kilòmetres.

Badia de Kotor
Lo habitual és l’entrada a la Badia de Kotor des del nord. La majoria de turistes aprofiten els seus viatges per Croàcia per a saltar de país i descobrir Kotor en un dia. Les Boques de Kotor, nom amb el que també es coneix el fiord, és ideal per a realitzar una excursió d’un dia des de Dubrovnik. Està molt a prop i la carretera és bona. En menys de 50 kilòmetres des de l’arxiconeguda Dubrovnik hauràs passat la frontera i et trobaràs enfront a Igalo, la primera població dins de la badia.

Anirem a dividir la ruta en parades imprescindibles començant des del sud, tal i com ho vàrem fer nosaltres. Si només contes amb 1 dia i no contractes excursió, jo t’aconsello treure d’aquesta ruta la ciutat de Herceg Novi, probablement tampoc et doni temps a banyar-te per la zona, ni a pujar fins les muralles de kotor.

Per suposat, et recomano quedar-te dos dies per la zona i realitzar el recorregut complet i amb tranquil·litat. Hi ha molt a veure a la Badia de Kotor.

Nosaltres vàrem entrar a Kotor per el sud, per la carretera panoràmica P1, la qual té les millors vistes panoràmiques de tota la Badia. Després vàrem visitar la ciutat de Kotor i vàrem pujar al capdamunt de les seves muralles, fins a la Fortalesa de Sant Joan. Per alguna cosa aquesta ciutat és Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

El segon dia, o sigui el dia d’avui, està reservat per a recórrer la badia de Kotor. No sabem fins a on ens donarà temps arribar, així que lo millor és que ens ho prenguem amb tranquil·litat. La primera parada ens porta fins a un poble preciós, Perast. A només 10 kilòmetres de Kotor, en Perast es respira pau. Son tot just un grapat de carrerons que es recorren en poc temps i un passeig enfront a la badia que et deixa sense respiració. Per aparcar el cotxe tens dos aparcaments, un a cada extrem del poble, amb una tarifa aproximada de mig euro la hora, i a sobre vigilats.

Imatge de Perast, a les ribes del fiord

Es tracta d’un dels pobles més bonics de Montenegro. Al costat de la Badia de Kotor presenta una imatge molt bucòlica. Lo millor que podem fer a Perast és recórrer el seu passeig marítim.

El poble està considerat com el conjunt barroc millor conservat de l’Adriàtic, amb palaus de cèlebres capitans sorgits en aquesta regió marina, i l’església de Sant Jordi fundada en el segle XV com el seu millor exemple. Els edificis més bonics de Perast pertanyen als segles XVII i XVIII.

El carrer principal està en la riba i en ella hi trobem els principals edificis com el Palau Smekja, el Palau Zmajevic, el Palau Badovic i el de Bujovic. Perast conta amb 349 habitants, perquè us feu una idea de lo petit que és.

Perast i l’església de Sant Jordi

A més de l’espectacular imatge de l’església de Sant Jordi, omnipresent en qualsevol fotografia del poble, resulta que just enfront i rodejades de les aigües de l’Adriàtic, hi ha dues illes molt especials. Son diminutes i cadascuna té la seva pròpia església. Es tracta de la Illa de Sant Jordi (Sveti Dorde) i la Illa de Nostra Senyora de la Roca (Gospa od Skrpjela). Aquesta última és una illa artificial però no li resta ni una mica de bellesa.

Illa de Nostra Senyora de la Roca

La illa de Nostra Senyora de la Roca és una illa artificial de 3.030m² amb un Santuari dedicat a la Verge de la Roca.

Illot d’Sveti Dorde, on hi trobarem un monestir benedictí del segle XII.

Arribar fins a les illes és molt senzill. Passar 10 minuts a Perast i amb total seguretat que ja hauràs rebut varies propostes per navegar fins a les illes. No et quedis amb el primer, escolta ofertes. Si regateges una mica és possible que fins i tot et rebaixin la tarifa habitual de 5 euros. El passeig en barca és molt curt, tindràs temps lliure per a explorar la illa de Nostra Senyora de la Roca i la seva església (en la illa de Sant Jordi no s’hi pot desembarcar) i a la hora acordada et portaran de tornada.

Des de Perast surten barques de rems i de motor (tarifes estan a 5€ i els nens gratuïtament), així que decidirem prendre’n una i arribar en pocs minuts a l’illot sobre el que s’aixeca l’església de Gospa od Skrpjela. Aquestes illes son imprescindibles entre les coses que veure a Perast.

En el camí cap a Gospa od Skrpjela passarem junt a l’illa de Sant Jordi, tant a l’anada com en la tornada, però la barca no farà parada en ella. En aquesta illa hi ha un monestir benedictí del segle XII dedicat a Sant Jordi, a més d’un antic cementiri de la vella noblesa de Perast.

A on sí pararem és en l’illa de Nostra Senyora de la Roca, o Gospa od Skrpjela.

La illa és artificial, formada a partir de roques i restes de vells vaixells enfonsats transportats per la gent i els mariners del segle XV, que tenien la costum de dipositar en l’illa una pedra cada vegada que tornaven d’un viatge.

En la illa existeix una tradició coneguda amb el nom de Felsenwerfens, que consisteix en que el dia 22 de juliol de cada any, la gent commemora la construcció de l’illa llançant pedres al mar, lo què fa que la superfície de l’illa vagi augmentant poc a poc.

El paisatge des de l’illa és impressionant, enmig de penya-segats que baixen fins la boca de Kotor. És brutal, i si teniu un dia esplèndid, és un lloc que difícilment oblidareu.

Perast, des de l’illa de Nostra Senyora de les Roques

L’església de Nostra Senyora de les Roques, o església de Gospa od Skrpjela, fou construïda en l’illa al 1632, aixecada sobre una altra de 1452. Es va reformar i ampliar com la veiem ara en el 1722, a l’estil barroc que tant caracteritza a tot el poble de Perast.

És part del Patrimoni de la Humanitat que nombrà la Unesco a Kotor i els seus entorns en el 1979.

La petita església conserva 68 pintures de Tripo Kokolja, artista barroc de Perast. L’obra més valuosa és una icona del segle XV, de Lovro Dobricevis, originari de Kotor.

També hi ha la possibilitat d’acostar-nos en aquestes illetes mitjançant un caiac. És possible practicar caiac des de Kotor i des de Perast. Els horaris d’obertura i funcionament d’aquestes empreses son de les 8h del matí fins les 20h del vespre. Adjuntem algun link: Bahía de Kotor: tour en kayak de 2.5 horas | GetYourGuide

Apropar-se en aquestes dues illetes és sentir les boques de Kotor, l’increïble paisatge agrest de muntanyes que moren en les aigües des de l’altra banda, des del mar. Tota una bellesa que se’t quedarà en la retina per a sempre, la del fiord més austral d’Europa.

I seguim la ruta d’imprescindibles que veure a Kotor parant cada pocs kilòmetres. Aquest cop toca a Risan. Les vistes de la badia son fantàstiques en aquesta zona. Risan es troba a 3,2 kilòmetres de Perast (a uns 5 minuts en cotxe). Aquest poble no té l’encant ni la monumentalitat dels anteriors, però es troba situat en un dels punts més bonics que veure en la badia de Kotor. Només per això ja val la pena una aturada.

Risan

El poble és famós per albergar les restes d’una vil·la romana del segle II després de Crist (sobretot mosaics molt ben conservats). De fet, Risan, és considerada la població més antiga de la badia.

Dins d’un edifici del poble, s’hi troben les restes romanes. L’horari de visita és de les 8h del matí fins les 16h de la tarda. Els preus per accedir-hi son de 6€ per persona.

Restes de mosaics d’una vil·la romana a Risan
Capvespre a Risan

Monuments a part, Risan té una situació privilegiada i conta amb platges i zones de bany amb unes vistes de la Badia de Kotor al·lucinants. Les podreu trobar en ambdós extrems de la població i us assegurem que les ganes de donar-se una capbussada son més que temptadores.

Badia de Risan

Continuarem la nostra ruta fins a Herceg Novi, però abans, passarem per un altre emplaçament espectacular. Es tracta del poblet de Lipci, a 8 kilòmetres de Risan. Des de Lipci es tenen unes grans vistes del fiord, i també s’hi ubica alguna platja per a remullar-nos.

Vistes del fiord des de Lipci

Hi ha una petita atracció turística en el poblet de Lipci. Es tracta de dibuixos prehistòrics sobre roques (Lipci Prehistoric Drawings).

Dibuixos prehistòrics a les roques de Lipci

Per trobar-les pregunta-ho a l’oficina de turisme de la Badia de Kotor, ja que l’emplaçament és complicat de trobar, i està força descuidat.

Continuarem endavant amb la ruta i no podrem evitar de fer algunes aturades. Passat Risan i Lipci començarem a veure un fotimer de petites platges amb aigües transparents i un color fantàstic. Es tracta de les platges de Morinjska.

Platges cristallines en la Badia de Kotor
Platges que veure a Kotor en 2 dies

Les ganes de capbussar-nos van en augment però decidim continuar fins al lloc on la Badia de Kotor arriba al seu punt més estret, l’anomenat estret de Verige.

Aprofitant la proximitat d’ambdues ribes, en la zona de l’estret de Verige s’ofereix un servei de ferry que uneix les localitats de Kamenari i Lepetane. És una gran idea ja que salves molts kilòmetres de carretera plena de corbes en sols uns minuts. En principi no entra en els nostres plans, però és per tenir-ho en compte, ja que és la forma més senzilla d’arribar des d’aquest punt fins a Tivat o Kotor en un plisplas.

Si realitzes aquesta excursió en cotxe des de Croàcia, podeu agafar el ferry a Kamenari fins a Lepetane i realitzar el recorregut complet des del sud cap al nord. D’aquesta forma us estalviareu molts kilòmetres que tindríeu que recórrer tant en l’anada com en la tornada i aprofitar el temps al màxim. D’igual forma ens serviria si l’agafem de l’altra cantó de la badia.

Els ferrys surten cada mitja hora i no cal reservar. Els trajectes duren uns 10 minuts amb el cotxe, i com veieu el preu és únicament de 4,5€.

El següent tram que ens porta fins a la localitat de Herceg Novi (uns 16,5 kilòmetres que es fan en uns 24 minuts), és potser el menys interessant d’aquesta carretera. La badia s’obre i es perd l’espectacularitat del fiord encaixat entre muntanyes, els trams urbans cada vegada son més grans i el tràfic rodat guanya amb intensitat.

Tot i això, val la pena visitar Herceg Novi, ja que la ciutat té un casc històric petit però molt bonic. Com sempre, carrers empedrats plens de monuments i cases amb molt d’encant. A més, aquesta ciutat tenia una posició estratègica i fou protegida per un cordó de muralles. Es conserven varis trams de muralles així com la fortalesa de Kanli-Kula i el Fortemare. Aquesta última és una construcció defensiva a nivell del mar i, junt a la platja de Herceg Novi, forma una imatge preciosa.

Mapa del casc històric de Herceg Novi

Només cal fer una volta per el casc antic de Herceg Novi per comprovar de que la importància d’aquesta localitat ve de lluny, algo lògic per la seva ubicació a l’entrada de la badia de Kotor. Encara que per allí hi ha hagut vida des d’abans de Crist, l’origen d’aquesta ciutat ens porta fins al segle XV, moment en el que es va començar a emmurallar i a desenvolupar el què abans només era un poble pesquer. Des de llavors va anar passant d’una mà a una altra: otomans, venecians, austro-hongaresos, russos, francesos…inclús espanyols. És que hi ha molt a veure en la ciutat de Herceg Novi. Recomanem passar-nos-hi un mínim d’una mitja jornada (un matí o una tarda).

I és que Herceg Novi sembla un poble turístic de costa qualsevol fins que trepitges el seu casc antic. Perquè res té a veure la seva part “moderna”, esfilagarsada i justa d’encant amb la seva petita, però lúcida, zona històrica.

El carrer i la plaça Nikola Durkovic

La nostra ruta (i probablement la teva) comença per el carrer Nikola Durkovic, un heroi yugoslau que dóna nom a aquesta via comercial…

… i a la plaça contigua. Allí es concentren un grapat de botigues, bars i restaurants amb les seves respectives terrasses. I, alçant-se sobre tots ells, un dels símbols de Herceg Novi.

Plaça Nikola Durkovic

Pocs llocs destaquen tant a Herceg Novi com la seva fascinant torre del rellotge (Sahat Kula). Aquest preciós edifici fou erigit a 16 metres del terra per els turcs en el segle XVII i és l’entrada al casc històric. La seva importància és tal que protagonitza l’escut i l’emblema de la ciutat montenegrina.

Creuada la porta sota de la torre del rellotge, arribem de seguida a la plaça Belavista, un altre dels racons que veure a Herceg Novi. Allí hi ha l’església ortodoxa de l’arcàngel Sant Miquel. Aquest temple, construït a principis del segle XX, mostra en la seva arquitectura influències del gòtic, romànic, bizantí i, inclús, islàmic. Qui va dir que la barreja de cultures no és meravellosa?

Un altre dels punts per veure de Herceg Novi és la plaça de Sant Jeroni, sobrenomenada així per l’església que alberga, quasi un segle més experimentada que l’anterior.

Però el millor d’aquesta plaça no és l’església, sinó la vista que ens ofereix de la badia i d’alguns dels seus edificis emmurallats.

I és que, una de les particularitats de Herceg Novi és que conté varies fortaleses en poc espai, una bona mostra de la seva importància estratègica. A dalt del poble s’hi troba el Kanli Kula (Torre Sagnant), aixecada pels otomans amb finalitats bèl·liques, però utilitzada en l’actualitat com a espai d’esdeveniments.

Fortalesa de Kanli Kula

En l’altra banda, junt a l’aigua, està el Forte Mare, una fortalesa del segle XIV en primera línia de platja. Per la seva ubicació, aquesta ha estat un dels principals bastions de defensa de la ciutat, raó per la qual ha danyat i reconstruït en més d’una ocasió. Avui en dia és visitable.

Fortalesa de Forte Mare

Però si d’alguna cosa podem gaudir cada cop que visitem Herceg Novi, és de recórrer els carrers i carrerons del seu casc antic.

Casc antic de Herceg Novi

No son moltes, no son llargues, però aquesta combinació de façanes de pedra amb finestres i portes de color aiguamarina us seduirà cada cop que la observeu.

No deixis que les escales et parin, i deixa’t seduir a tu també.

Hem descobert el romanticisme que desprèn una ciutat com Herceg Novi, i amb això ens quedarem, ja que la nostra ruta d’avui ha arribat al seu punt més llunyà. Ara, només cal desfer el camí i retornar a Kotor per la millor ruta panoràmica del país…

Adjuntem el recorregut que hem realitzat en el dia, així com les atraccions visitades, en un mapa de google maps (hem realitzat un total de 89,10km en un temps de 2h 7min):

Una resposta a «13. BADIA DE KOTOR: RUTA EN COTXE PER LA BADIA (PERAST + GOSPA OD SKRPJELA + RISAN + LIPCI + HERCEG NOVI)»

  1. […] BADIA DE KOTOR: RUTA EN COTXE PER LA BADIA (PERAST + GOSPA OD SKRPJELA + RISAN + LIPCI + HERCEG NOVI… […]

    M'agrada

Deixa un comentari

Design a site like this with WordPress.com
Per començar