5. DE VÍK A SKAFTAFELL: ELDHRAUN LAVA FIELD + FJAÐRÁRGLJÚFUR + SYSTRAFOSS + DVERGHAMRAR + SVARTIFOSS + SKAFTAFELLSJÖKULL

Avui tornarem a estar de ruta pel sud d’Islàndia, avançant en direcció est (com el dia d’ahir). La nostra intenció és dormir en el Càmping que pertany al Parc Natural de Skaftafell, el qual pertany al Parc Nacional de Vatnajökull. Ens aturarem a autèntiques atraccions de la naturalesa, com son el Camp de lava d’Eldhraun, el congost de Fjaðrárgljúfur, la cascada Systrafoss, les columnes basàltiques de Dverghamrar, i un cop a dins del Parc Natural de Skaftafell, realitzarem un parell de caminadetes per anar a veure les atraccions que configuren la cirereta al pastís del dia d’avui: la cascada Svartifoss i la llengua glaciar del Vatnajökull anomenada Skaftafellsjökull. Déu n’hi do amb els noms. Comencem.

Sortim des de Vík i el paisatge és immens, platges enormes de sorra negra, camps de lava gegants, turons i petites valls verdes, i finalment, al cap de 45 minuts d’haver sortit, arribem a l’aparcament del Camp de lava d’Eldhraun. Està a la mateixa Ring Road. Hem de dir que avui no ens desviarem de la Ring Road. La seguirem completament.

Eldhraun Lava Field

El vast camp de lava de Eldhraun (“Lava de foc”), en el sud de les terres altes d’Islàndia, es va crear en una de les majors erupcions registrades en la història i és una de les més grans del seu tipus en el món. Els cràters Lakagígar també es varen crear durant aquesta erupció.

L’erupció va durar de 1783 a 1784 i es coneix com Skaftáreldar (els incendis del riu Skaftá). Aquest fou un esdeveniment catastròfic per Islàndia i més enllà. A Islàndia, va conduir a malalties, males collites i desastres.

L’erupció també va afectar a Europa. A Gran Bretanya, aquell estiu se’l va conèixer com a Sand-Summer producte de la pluja de cendres i es creu que la boirina en l’aire i el bloqueig de la llum solar van poder contribuir a la Revolució Francesa.

Malgrat l’efecte abismal que va tenir l’erupció, aquest camp de lava de 565km2 és avui un dels més sorprenentment atractius d’Islàndia.

L’àrea presenta un dels sistemes de tubs de lava més magnífics del país, ubicat al nord del llac Laufbalavatn. Allí s’hi han trobat més de 200 coves, que s’estenen per més de cinc kilòmetres.

A la Ring Road no només hi ha un aparcament per contemplar el camp de lava, sinó varis.

Seguidament trobarem el trencall per anar a veure un dels congostos més famosos del país, el Fjaðrárgljúfur, el qual presenta un fàcil accés des de la Ring Road, mitjançant un desviament poc asfaltat de 3,6km (carretera 206) fins a un aparcament habilitat. Aparcarem aquí i caminarem mitja hora cap al nord, seguint el camí que recorre el congost. La durada de la caminada serà aproximadament d’1 hora (mitja hora d’anada i mitja hora de tornada).

És una senzilla passejada per les parets verticals del congost que sembla tret d’un quadre. El camí discorre entre miradors fins a arribar a una bonica cascada. És un altre dels llocs on ens costarà de marxar.

Un cop a l’autocaravana, passem pel poble anomenat Kirkjubæjarklaustur, on hi ha dues atraccions més, potser no tant imprescindibles com les que hem vist, però déu n’hi do. Per una banda, hi ha l’aparcament a la cascada Systrafoss, la qual és una bonica cascada doble que neix a un llac superior Systravatn.

A prop de Systrafoss, a 2km a les afores del poble, ens trobarem l’aparcament al Kirkjugólf. L’aparcament està a la carretera 203 i per arribar a Kirkjugólf s’ha de caminar uns 400 metres. La traducció literal del lloc és “terra d’església”. La seva denominació es deu als basalts incrustats sobre la superfície que recorda al terra d’una antiga catedral.

Continuant per la Ring Road, a 11km, ens trobem amb la cascada Foss á Síðu, la qual es precipita des d’una alçada de 30 metres sobre un penya-segat de basalt. Una particularitat d’aquest bonic salt d’aigua, és que a vegades, els forts vents del sud fan retrocedir el llit de la cascada penya-segat amunt.

Al costat de la cascada, en la Ring Road, s’hi troba l’aparcament de Dverghamrar. Son formacions de columnes basàltiques de sis costats anomenades Roques dels Nans. Aquest estrany i bell paisatge fou moldejat a finals de l’Edat de Gel.

L’accés és molt fàcil, des de l’aparcament ens trobem un camí amb graons que porten directament a Dverghamrar. L’estampa d’aquestes columnes basàltiques i la cascada Foss a Síðu al fons és inigualable i ni la pluja, vent i fred li poden restar ni una mica de bellesa.

I des d’aquí ens desplaçarem per la Ring Road cap al Parc Natural de Skaftafell. Amb uns 40 minuts hi arribem. Allà també podrem deixar l’autocaravana en el Càmping on passarem la nit, però abans, com hem dit, farem un parell de passejades per anar a veure dues atraccions, una cascada i una llengua glaciar.

Anirem directament al Càmping perquè l’aparcament és de pagament (uns 700ISK –uns 5€). Després entrarem al seu Centre de Visitants, on ens donaran informació actualitzada del parc i de les dues caminades que volem fer.

Càmping del Parc Nacional de Skaftafell

El glaciar Vatnajökull és el glaciar més gran d’Europa, i forma part del Parc Nacional Vatnajökull. És el Parc Nacional més extens d’Europa i que engloba tres parcs en un: el glaciar Vatnajökull, el Parc Nacional Jökulsárgliúfur, i el Parc Nacional de Skaftafell, amb una de les cascades més boniques d’Islàndia, Svartifoss.

L’arribada al Parc Nacional Skaftafell és fàcil, ja que es troba al peu de la Ring Road. L’entrada al Parc Nacional és gratuïta (no així el seu parking).

Una de les cascades més conegudes d’Islàndia és Svartifoss, que significa “cascada negra”, i està situada dins del Parc Nacional de Skaftafell.

L’accés fins la cascada és relativament senzill. El camí comença en el Centre de Visitants del Parc Nacional, on també s’hi troba un restaurant. El passeig cap a Svartifoss és d’uns 45 minuts aproximadament, en el qual es van veient altres boniques cascades.

Svartifoss és, sense dubte, una de les cascades més boniques d’Islàndia. Una cascada emmarcada entre un conjunt de columnes basàltiques, i que a l’hivern, fa un contrast increïble amb la neu. Aquestes columnes basàltiques en forma d’hexàgon és la forma en que se solidifica el magma quan es refreda amb certa rapidesa.

Arribats al Centre de Visitants un altre cop, iniciarem la passejada per arribar a la llengua glaciar Skaftafellsjökull. És una de les llengües més accessibles del glaciar Vatnajökull.

Skaftafellsjökull

El camí fins aquesta llengua del glaciar més gran d’Europa, és senzill i pràcticament pla. La ruta comença també en el Centre de Visitants, i en menys de 20 minuts s’arriba a la llengua Skaftafellsjökull.

Mapa amb la ubicació de la llengua Skaftafellsjökull i el Centre de Visitants (Skaftafellsstofa)

La glacera ens ofereix unes vistes impressionants, que ens faran quedar una bona estona asseguts sobre la riba del llac, contemplant aquesta estampa de postal.

Del Centre de Visitants, ens han informat de 9 rutes diferents per fer en el Parc Natural de Skaftafell. La que hem fet ara per la llengua glaciar Skaftafellsjökull és la S1, una ruta circular senzilla de 3,7km de longitud. I així és com acabarem la jornada en la nostra ruta d’avui.

Adjuntem el recorregut que hem realitzat en el dia, així com les atraccions visitades i/o anunciades, en un mapa de google maps (hem realitzat un total de 161km en un temps de 2h 36min):

Igualment, hauríem d’adjuntar els supermercats que ens anéssim trobant, però és que avui és un dels pocs dies que no ens en trobarem cap. És bo que ho tinguem en compte.

I per finalitzar, anunciem el càmping (nom i adreça) on ens allotjarem la nit del dia d’avui:

CAMPING: SKAFTAFELL CAMPINGSkaftafellsvegurSKAFTAFELL
Design a site like this with WordPress.com
Per començar