3. Loch Lomond: Callander (Bracklinn Falls) + Inchmahome Priory + Excursió Conic Hill + Rowardennan o Balloch Castle Country Park + Luss

La intenció del dia d’avui és entrar de ple en el Parc Natural del Loch Lomond i els Trossachs, o sigui que ens llevarem d’hora per aprofitar bé el dia.

Sortirem de Stirling en direcció a Doune i Callander (si a Doune el vas veure en el dia d’ahir –el Doune Castle-, ves directament a Callander). El poble de Callander està a 27 minuts de Stirling, arribant per la carretera A84 (havent fet unes 15,7 milles). Aquest poble marca l’entrada al Parc del Loch Lomond i els Trossachs, i a les Highlands, per lo que és un destí abocat en el turisme. A més de cafeteries i botigues, hi trobaràs un centre d’informació turístic i algun supermercat, per si vols carregar provisions (al llarg del dia només pararem en un altre poble amb supermercats).

Si vols estirar les cames, et recomanem l’excursió fins a les cascades “Bracklinn Falls” i el seu pontet de fusta. Hi ha una ruta circular més extensa (unes 2h 30min), però des de l’aparcament habilitat de les cascades, pots arribar al pont i tornar en uns 25 minuts per un camí ben senyalitzat. L’aparcament habilitat de les Bracklinn Falls es troba a 0,7 milles (3 minuts amb cotxe) de distància del centre del poble. T’ho marcarem tot en un plànol del google maps al final de la jornada.

Adjuntem el mapa de la caminada així com el de la versió circular més extensa:

Una altra atracció molt popular que hi ha a Callander, és la botiga “Trossachs Woollen Mill”, en les afores del poble, que té un parell de Highland Coos, les típiques vaques peludes d’Escòcia. Et recomanem saltar-te-la, ja que no té molt d’interès i a més, sol estar plena de busos d’excursions.

Sortint de Callander i al cap de 1,4 milles, haurem de trencar a mà esquerra per la carretera A821 en direcció al Loch Katrine. És moment d’endinsar-nos en els Trossachs. La següent parada és el bucòlic Loch Katrine (per molts, el llac més bonic del parc, encara que el Loch Lomond, el major llac, sol emportar-se el protagonisme). Per el camí, la petita carretera que condueix fins al moll del est del llac, el Trossachs Pier, voreja els llacs Loch Venachar i Loch Achray. Si ja tens gana, pensa que en el moll del Loch Katrine hi trobaràs una cafeteria, a més d’un centre de visitants i banys. El Loch Katrine es va convertir en un destí freqüentat en la era victoriana gràcies al poema “The Lady of the Lake” del director escocès Walter Scott, que transcorre entre les seves ribes.

Tu també pots surcar les aigües a bord d’un dels creuers del Loch Katrine: l’històric vaixell de vapor Sir Walter Scott o el seu company contemporani, el Lady of the Lake. Els creuers d’1 hora et portaran fins a la meitat del llac i de volta al Trossachs Pier. Consulta els horaris amb antelació i tingues en compte que durant l’hivern, només naveguen un parell de cops per dia. Si prefereixes no fer el creuer, pots disfrutar de les vistes del Loch Katrine i els paisatges que l’envolten a peu. Demana un mapa a informació turística, i des del moll, camina per la riba nord fins que les cames aguantin. Mitja volta i seguim amb la ruta per el Loch Lomond i els Trossachs.

Duke’s Pass i excursió per The Lodge

La següent parada és el poble d’Aberfoyle. Per arribar a ell, agafa l’evocador Duke’s Pass, una carretera que baixa entre boscos emmarcats per les muntanyes dels Trossachs. Et trobes en el Queen Elizabeth Forest Park, un parc dins dels Trossachs, ideal per passejar entre boscos espessos.

Una mica abans d’arribar a Aberfoyle, ens aturarem en l’aparcament del centre de visitants The Lodge. Just al costat es troba Go Ape, un parc de circuïts i tirolines en els arbres. Però, la nostra proposta és fer una petita excursió pel bosc. El Waterfall Trail (40 minuts anada i tornada) et portarà fins a una sorprenent cascada entre arbres, i si encara et queda temps, amb l’Oak Coppice Trail (1h15min anar i tornar) t’endinsaràs encara més en la tranquil.litat de la zona, entapissada de molsa i alts troncs. Aquest és un dels llocs màgics per disfrutar de la tardor a Escòcia.

Aberfoyle

Després del passeig, arribarem al poble d’Aberfoyle, una de les bases típiques per els viatgers que estan de ruta per el Loch Lomond. Si tinguéssim més temps, des d’aquí pots fer varies excursions per el Loch Ard i els voltants.

Aparca darrera del centre de visitants de Visit Scotland, on pots recollir mapes o comprar algun record. També pots aprofitar per anar al supermercat o entrar en calor amb un cafè i un tros de pastís en una de les cafeteries del poble. La nostra intenció és anar a prop d’Aberfoyle, a les ribes del llac Menteith, a 4,6 milles d’Aberfoyle (uns 9 minuts amb cotxe), i anar a visitar la Inchmahome Priory, runes d’una abadia en una illa al mig del llac Menteith. L’aparcament pel cotxe i el ferry es troben a la riba est del llac, amb les corresponents indicacions ho trobarem fàcilment. Els horaris d’obertura de l’abadia i del funcionament del ferry son a partir de les 10h fins les 14:45h, i els preus son de £28,80 per tots quatre (amb la E.P. surt gratuït).

Per nosaltres és una visita imprescindible i molt mística, com demostren les diferents fotografies.

Un cop visitades les runes de l’abadia, tornarem a agafar el cotxe i ens desplaçarem fins a la població de Balmaha, situada a 17,7 milles d’aquí (uns 29 minuts amb cotxe).Malgrat ser un poble diminut, Balmaha té molt de moviment: per allí passa la ruta senderista “West Highland Way” i és habitual veure excursionistes amb la motxilla a l’esquena. Quan arribis a Balmaha, deixa el cotxe en l’aparcament de Conic Hill i apropa’t a contemplar el Loch Lomond des del petit port, on et rebrà una estàtua de l’escalador i naturista Tom Weir. Des del moll salpa el waterbus, una de les embarcacions que connecten els pobles del Loch Lomond. En el cas de Balmaha, la ruta et porta fins al poblet de Luss, en la riba oposada.

La raó de la visita a Balmaha és fer la ruta per pujar a Conic Hill, el mirador més conegut del Loch Lomond. L’excursió et portarà unes 2:30h – 3h (anada i tornada), amb unes vistes precioses del llac i de les seves mil i una illes com a recompensa. Si no et veus amb forces d’arribar a la cima, no et preocupis: a més o menys un terç del camí ja gaudiràs d’una panoràmica que valdrà la pena. Però comencem la caminada: la mateixa comença des de l’enorme aparcament en el centre de Balmaha, que també té un centre d’informació i de visitants. El camí està senyalitzat i surt de la part de darrera de l’aparcament a prop d’un panell d’informació. Immediatament es divideix en una unió en T; aquí girar a la dreta per una pista, i en el següent encreuament girar a l’esquerre per un camí; aquesta secció de la caminada està marcada pels símbols “Thistle” del “West Highland Way”.

El camí puja a través dels arbres abans de sortir del bosc a través d’una petita porta, amb Conic Hill a la vista de front. El camí puja abruptament amb trams de graons de fusta, apuntant a l’espai entre Conic Hill i el seu veí més proper.

Ens mantenim en el camí principal, ja que gira entre els dos turons. Un cop que arribi al coll, un petit desviament a l’esquerra revela la primera vista clàssica de les moltes illes en el Loch Lomond.

Retorna al camí principal del “West Highland Way”; ara gira per trepar pel flanc nord de Conic Hill.

Ignora un camí erosionat que puja per la cresta després de 250m aprox.; és millor romandre en el camí “West Highland Way” al llarg del flanc del turó fins que un camí molt més clar es bifurqui a la dreta i es dirigeixi abruptament cap a la cresta. En aquest punt, les vistes de Loch Lomond i els turons de l’altra cantó son magnífiques.

Des de la cresta, el punt més alt està a l’esquerra, al que s’hi arriba per un camí que es manté en el cantó esquerre. Les muntanyes agrupades al voltant de l’extrem superior de Loch Lomond inclouen els Alps Arrochar i el Ben Lomond en una vista bastant sensacional.

La ruta de tornada més simple és tornar sobre els mateixos passos, sense dificultats amb les magnífiques vistes per endavant.

Abans de sortir de Balmaha, assegura’t de visitar la estàtua de Tom Weir, el famós amant de la naturalesa, escriptor i locutor que va ajudar a popularitzar la naturalesa escocesa per a tanta gent.

Finalitzada la ruta i el descens de Conic Hill, serà el moment d’anar a buscar l’allotjament.

Com que la intenció del dia era de finalitzar amb la pujada a Conic Hill, l’allotjament es preveu que es busqui com més a prop millor de Balmaha. Es preveu trobar allotjament des de Balmaha fins al poble de Balloch, en unes dotze milles de recorregut.

Un cop allotjats, la nostra intenció serà visitar atraccions del Loch Lomond, com per exemple Rowardennan. Rowardennan és un emplaçament a la mateixa riba del llac que Balmaha que dista de la mateixa unes 7 milles, per una carretera single track des de Balmaha (preveiem que la ruta duri uns 21 minuts aprox.). Les vistes des de Rowardennan son espectaculars i bé que mereix la pena haver-hi arribat.

Si en comptes de Rowardennan es prefereix fer una altra cosa, et proposo que visitis el poble de Balloch i el seu Balloch Castle Country Park. Balloch és un poble assentat junt al riu Leven a pocs metres de la riba sud del Loch Lomond. És un destí molt popular per varies raons: té estació de tren amb connexió directa a Glasgow, conta amb varies atraccions (com un aquari i un parc d’aventures en els arbres, anomenat TreeZone), i a més, des d’allí salpen els creuers per el llac de la companyia “Sweeney Cruise Co.”. La intenció és visitar el Balloch Castle Country Park, el qual és un parc per passejar que està dotat de grans vistes al llac i molta naturalesa.

Tant si hem anat a Rowardennan com a Balloch, l’última etapa del dia que et proposo és la visita al poble de Luss, que seria ideal per anar-hi a sopar o després de sopar, quan es faci fosc. Luss està a la riba oest del Loch Lomond, i està a 9 milles de Balloch per la carretera A82. Està considerat com un dels pobles més bonics d’Escòcia.

Aparca en el centre de visitants i camina fins al moll, des d’on salpen el waterbus i els creuers de Cruise Loch Lomond. Luss enamora per les seves casetes, idèntiques però quallades de diferents flors. Algunes son residencies i altres alberguen a botigues de records. Si t’interessa una parada per recarregar energies, et recomanem l’acollidora cafeteria “Coach House”. Luss també és popular per culpa d’una sèrie de televisió (fou l’escenari principal de la sèrie “Take the High Road”).

Uns dels imprescindibles a visitar son l’Església del poble, el cementiri, i una gran creu que hi ha al costat. Si la visita es realitza ja quan és fosc, encara tindrà potser més encant i molt de misteri. Les vistes des d’aquí també son espectaculars. Ara sí que podem dir que la jornada s’ha acabat i que demà serà un altre dia.

Adjuntem el recorregut realitzat en el dia d’avui mitjançant un mapa de google maps, amb els accessos, distàncies i llocs marcats. Estan també les principals fites del dia on s’observen els atractius visitats i el total de kilòmetres recorreguts amb el temps invertit a la carretera (90,2 milles amb 3h i 3min):

Design a site like this with WordPress.com
Per començar