9. STREYMOY: VESTMANNA + KVÍVÍK + LEYNAR + OYGGJARVEGUR (KOLLAFJØRÐUR + MJØRKADALUR + KALBARSFJØRÐUR + NORÐRADALSVEGUR) + KIRKJUBØUR

Avui és el nostre segon dia a l’allotjament de Tórshavn, i el dia d’avui promet ésser súper complet, ja que a la illa de Streymoy hi ha moltíssimes coses per visitar. La nostra intenció del dia d’avui és veure un dels imprescindibles de les illes, la visita als penya-segats de Vestmanna, al nord-oest de la illa de Streymoy, en el quals s’hi arriba amb barca des del mateix poble de Vestmanna. Seguidament després ens aturarem a dos poblets, Kvívik i Leynar, per observar uns assentaments víkings (Kvívik) i una platja de sorra negra (Leynar). La ruta continuarà fins a l’antiga carretera d’accés a Tórshavn, la Oyggjarvegur, la qual és considerada una de les millors carreteres panoràmiques del país. Ens hi entretindrem a parar en tots els miradors i racons, per finalitzar a l’antiga capital de les illes Kirkjubøur. La visita a la capital Tórshavn la deixarem per el dia de demà. Doncs, comencem.

Ens dirigim al poble de Vestmanna per anar a buscar el nostre vaixell de l’excursió que hem reservat fa uns dies. Des de Tórshavn hi ha uns 37,5km (uns 34 minuts amb cotxe). Anirem fins al “Vestmanna Tourist Centre”, el qual és el punt de trobada de la ruta als penya-segats. Per reservar la ruta als penya-segats varem haver-ho de fer on-line a la web: www.puffin.fo/en

Ubicació del Vestmanna Tourist Centre

L’excursió en vaixell als penya-segats d’aus i grutes prop de Vestmanna és una de les atraccions turístiques més antigues de les Illes Fèroe. En aquest recorregut de dues hores, ens aproparem a aus exòtiques, veurem ovelles pasturant en el què semblen ser camps verticals a varis 100 metres sobre el nostre cap, i navegarem cap a grutes profundes i al voltant de piles marines independents de gran altura, tallades i motllurades per la naturalesa a través de milions d’anys.

El guia a bord ens explicarà com aquests penya-segats per a ocells solien servir com a font d’aliment en els vells temps, i com els feroesos encara avui reuneixen a les seves ovelles en les inaccessibles i empinades vessants de les muntanyes.

Es tracta d’un recorregut en la naturalesa real, i per tant, el patró, que és responsable de la seguretat i la comoditat, pot canviar l’itinerari de tant en tant degut a les condicions climàtiques i del mar, etc…

També s’ha de tenir en compte que el clima a les Illes Fèroe pot ésser molt diferent d’un lloc a un altre.

Això també significa que no es pot estimar el temps a Vestmanna mirant el temps, per exemple, a Tórshavn.

Nosaltres hem escollit el “The Classic Tour”, el qual com s’ha dit, dura unes dues hores, i té un preu de 350DKK pels adults i per nens menors de 13 anys uns 200DKK. Les sortides son cada dia a les 10:15h.

Un cop tornem al Vestmanna Tourist Centre, hem de tenir en compte que dins d’aquest edifici també hi ha un museu, un museu de cera realista. Pots comprar l’accés al museu a preu reduït al comprar les entrades per els passejos en vaixell. La nostra intenció, però, no està en visitar aquest museu.

Continuarem la ruta fins al poble de Kvívík, el qual es troba a 12km (12 minuts en cotxe) de Vestmanna, en la mateixa costa. Aquí, només ens aturarem per contemplar les restes dels antics assentaments víkings, concretament el què veurem son restes de 2 edificis del període víking, els quals es troben en un bon estat de conservació, i indiquen la forma de vida dels primers habitants de les illes Fèroe.

Assentaments víkings a Kvívík

La nostra ruta continuarà cap al poble veí de Leynar. Ens aturarem a prop de la platja Leynasandur per anar-hi a peu i observar la seva bellesa. És una platja de sorra negra molt bonica.

Vista la platja i trepitjada la seva sorra, la nostra ruta continuarà cap a l’inici de la carretera panoràmica de l’antiga carretera d’accés a Tórshavn (carretera nº10). En total té uns 20km de longitud i passa per sobre de les muntanyes de Tórshavn. El seu inici està a una gasolinera a 4,4km de Leynar (gasolinera Effo Gas Station), on hi ha el trencall on s’inicia la Oyggjarvegur.

Ja als inicis de la carretera, quan portem 5km de la mateixa, ens aturarem a un dels seus millors miradors, el mirador del fiord Kollafjørður. Les vistes son meravelloses.

Vistes del Kollafjørður des de la carretera panoràmica nº10 (Oyggjarvegur)

Continuarem la nostra ruta i seguidament, a 1,1km de l’anterior mirador, a mà dreta, hi ha un trencall on s’inicia un nou tram panoràmic cap a la vall de Mjørkadalur. Es tracta d’una carretera panoràmica de 3,7km de longitud, amb grans vistes sobre la vall, la qual està ubicada a la carena est de la muntanya Sornfelli (749m), i també es poden fer grans caminades i excursions. Avui no serà el cas. En aquesta vall és famosa la única presó que hi ha a les illes Fèroe.

Un cop retornats de Mjørkadalur a la carretera Oyggjarvegur, anirem a trobar a un altre mirador, aquest sobre el punt kilomètric 6,8km. Es tracta del mirador del fiord de Kalbarsfjørður. Aquest potser és el mirador que té les millors vistes.

Kalbarsfjørður
Kalbarsfjørður

La carretera és preciosa, enllaça miradors amb miradors, i la recorrerem tranquil·lament, sabent-la gaudir com es mereix. Per finalitzar amb les atraccions panoràmiques més importants, arribarem a un altre trencall a mà dreta en el punt kilomètric (mesurat des del nord, com tots els altres) 10,2km. Es tracta d’una nova carretera molt singular, de 3,5km de longitud, amb grans vistes sobre la vall de Nordradalur amb la illa Koltur de fons. La seguirem fins a trobar el petit poble disseminat de Nordradalur.

Les corbes de la carretera s’adapten al seu subsòl. És un dels exemples de bellesa més impactants. Finalment, arribarem al poblet de Nordradalur i girarem cua un altre cop fins a la carretera Oyggjarvegur, la qual ens durà definitivament fins a les rondes de circumval·lació de Tórshavn. D’aquí, agafarem una carretera cap a l’antiga capital de les Illes Fèroe anomenada Kirkjubøur. Del trencall de Nordradalur fins a Kirkjubøur hi ha 20,4km (uns 20 minuts de cotxe).

Kirkjubøur està ubicat a la costa occidental de la illa de Streymoy, i és la població de més al sud de la mateixa. En el 2012 contava amb 74 habitants. Durant l’Edat Mitjana fou seu episcopal de les illes Fèroe i actualment és el lloc històric més important de l’arxipèl·lag.

S’hi troba la catedral de San Magnus, la qual fou concebuda cap al 1300 per ésser el major temple de l’arxipèl·lag. És una construcció gòtica inacabada, per lo que no té finestres, sostre ni torre.

Just al costat de la catedral, es troba l’edifici conegut com Kirkjubøargarður, un vell edifici de fusta del segle XI que fou residència episcopal, escola, domini reial i actualment residència de l’influent família Patursson, encara que també funciona com a museu. Com podeu imaginar, es tracta de la casa de fusta més antiga del món, anomenada també Roykstovan, i habitada per la mateixa família durant 17 generacions.

La part més antiga de l’edifici està oberta al públic. L’horari d’obertura és cada dia de 9:00h a 17:00h excepte els caps de setmana que obren de 14:00h a 17:00h. El preu per entrar és testimonial, tot i que no hem sabut veure quan val.

El tercer monument del poble és la petita església de San Olaf, que data del segle XII i és la més antiga de les Illes Fèroe que encara està en ús. La seva “silleria” medieval de pedra tallada es troba avui en el Museu Nacional de les Illes Fèroe a Tórshavn i constitueix un dels majors tresors artístics medievals de les illes.

Kirkjubøur és candidata per ingressar a la llista del Patrimoni de la Humanitat de la Unesco. Amb aquestes visites donem la jornada per finalitzada i retornarem a la capital Tórshavn, per acabar el dia.

Adjuntem la ruta realitzada avui amb el cotxe, mitjançant un mapa de google maps, amb la indicació de totes les atraccions i el kilometratge realitzat i el temps destinat al mateix (114km i 2h 9min):

Design a site like this with WordPress.com
Per començar