14. SUÐUROY: FERRY TÓRSHAVN-TVØROYRI + FAR AKRABERG + BEINISVORD + EGGJARNAR + SANDVÍK + FERRY TVØROYRI-TÓRSHAVN

I arriba l’últim dia sencer que passarem a les Illes Fèroe. El dia d’avui agafarem un ferry a Tórshavn per anar a passar el dia a l’illa de Suðuroy, l’illa més al sud de l’arxipèl·lag de les Fèroe. Farem el recorregut amb ferry de Tórshavn a Tvøroyri. Un cop a Tvøroyri, ens plantejarem si fem l’excursió pujant a l’emplaçament de Hvannhagi. Son dues hores que potser les trobarem a faltar. Anirem al punt més al sud de l’illa a veure el far Akraberg, i seguidament després anirem a veure autèntics penya-segats de l’illa, els de Beinisvørð. També anirem a un punt panoràmic per veure més vistes espectaculars, anomenat Eggjarnar, i acabarem visitant el poble de Sandvík, per tornar a agafar el ferry a Tvøroyri que ens retornarà a Tórshavn. És un dia molt complet ja que l’illa de Suðuroy està plena d’atraccions. Lo ideal seria que hi poguéssim passar la nit i estar-nos-hi un parell de dies, però, bé, comencem.

Anirem al port de Tórshavn per embarcar amb el cotxe. El ferry surt des de un extrem del port (de la seva part més oriental, Eystaravág).

Els horaris i preus del ferry els trobarem dins la pàgina www.ssl.fo . Hi ha poca freqüència de ferrys a la illa de Suðuroy, i ens haurem de conformar, si som entre setmana, agafant el ferry de les 11:30h el dia que passi (dilluns, dimecres i dijous), per no haver de matinar i agafar-ne un de molt més d’hora. Si som en cap de setmana podem agafar el ferry de les 11:00h si som en diumenge. Com veieu no hi ha una disponibilitat tant àmplia com en els ferrys a l’illa de Sandoy.

El trajecte dura unes 2h i 5 minuts (el ferry és el nº7), i els preus son de 225DKK pel vehicle i el conductor, 80DKK per els adults, i 40DKK pels nens entre 7 i 15 anys. És a dir, que en total ens costarà 425DKK (uns 55,25€). És una mica més car que el de Sandoy i el de Kalsoy, ja que té molt més trajecte a fer.

El viatge, com podeu suposar, és una passada. Son dues hores de passar pel costat de les illes del sud. Es veu Nolsoy, Sandoy, Skúvoy d’esquitllentes, Stóra Dímun, Lítla Dímun (la illa deshabitada) i finalment Suðuroy.

Hem arribat a Tvøroyri, i anirem a aparcar el cotxe al poble, perquè la nostra intenció, segons com hagi anat el viatge i els últims dies amb la climatologia, serà fer la caminada a l’emplaçament de Hvannhagi. En el cas que haguem decidit fer-la, aparcarem el cotxe a prop de l’hospital de Tvøroyri, que és d’on surt la ruta.

La caminada és d’anada i tornada, però hi ha un tram que es pot fer circular, té una durada de unes dues hores, una longitud de uns sis kilòmetres, i la màxima alçada a assolir és de 230m sobre el nivell del mar.

És una de les caminades més belles i experiències naturals úniques a les Illes Fèroe. Sortint de l’hospital de Tvøroyri, puja a Ovari Vegur i continua a l’esquerra en direcció a Trongisvágur. Un cop que hagis caminat aproximadament un kilòmetre i mig, s’arriba a la porta d’accés al camp exterior. Aquí hi ha un rètol que diu “Hvannhagi”. El camí comença. Segueix-lo, primer en línia recta i llavors gira lentament a la dreta costa amunt. Quan arribes a la cima i mires cap al nord-est, tens una vista magnífica de Lítla Dímun, Stóra Dímun i Sandoy.

Tvøroyri

Després de caminar uns 20 minuts, arribes a Grindin, que és a on baixes a Hvannhagi. Aquí comences a veure parts de la bonica Hvannhagi. Tens també vistes a altres illes més llunyanes, per exemple, Koltur i Vágar.

Els naturalistes, especialment els geòlegs, sempre estan encantats quan es menciona Hvannhagi. A la zona li’n diuen l’”Eldorado geològic”. El lloc està replet d’interessants fenòmens geològics. Entre les coses que s’han de veure hi ha unes pedres d’allaus gegants o roques que van rugir cap a Hvannhagi fa varis milers d’anys. La zona rocosa es diu Dysjarnar, La gent està treballant per obtenir Hvannhagi i tot de Suðuroy registrat com a geoparc.

També hi han altres que troben interessant Hvannagi per a les ovelles. Parts de Hvannhagi han estat durant anys utilitzades com a grans pastures per a les ovelles. Segueix el camí, que gira lentament a l’esquerra de la vall. I de repent es troba allí! El bonic llac circular, rodejat de l’herba més verda i empinades vessants de les muntanyes. No és d’extranyar que Hvannavatn i Hvannhagi hagin estat destins populars per a famílies i viatgers que vénen a Suðuroy des de fa generacions.

Quan estigueu llestos per tornar de la caminada, podem optar per tornar pel mateix camí que hem vingut, o podem passar per Frost gjógv, que és un congost ubicat més amunt que la part sud de la vall. S’ha d’anar amb compte amb les roques soltes en el congost, especialment si viatges amb grup. Llavors arribes a un “redil” al final del congost. Aquí, no hi ha un camí visible. Però una vegada que te n’hagis anat a pocs metres del “redil”, divisaràs el camí des de Tvøroyri d’on vares caminar cap a Grindin. Dirigeix-te cap al camí i torna a Tvøroyri.

La caminada ha estat molt espectacular, amb les vistes del llac, de les muntanyes encerclant el mateix, i de les illes que teníem davant nostre. Realment ha valgut la pena fer-la.

Un cop a Tvøroyri, anirem a buscar el cotxe i conduïrem fins a l’extrem sud de l’illa, en busca del far d’Akraberg. Hem de recórrer uns 32,5km (uns 33 minuts amb cotxe). Així tindrem la possibilitat de veure els paisatges de l’illa, fins que arribem al poble de Sumba, i la carretera es tranforma en un camí single track (son un kilòmetre i mig aproximadament de pujada) que puja cap dalt del turó del far. El camí continua fins a les inmediacions del far, però ens és extrany que a ple estiu deixin passar els cotxes fins ben bé a dalt del far. Suposem que aquest darrer tram està tallat i la gent s’hi ha d’acostar a peu. Així ho hem de preveure, i si no és així i els cotxes poden passar, doncs millor, menys ens desgastarem per altres caminades. Si s’ha de caminar estem parlant de 1km o 1,5km, només. El far està allà mateix.

Far Akraberg

El paisatge fins al far i un cop arribats al far, és simplement espectacular. El far es troba en un promontori a 94m sobre el nivell del mar, i encara es veu presència en el lloc com si hagués estat habitat fins fa molt poc. Lògicament, el far està controlat automàticament. Els penya-segats des d’aquí son impactants, com la major part de la illa de Suðuroy que hem vist.

Marxarem del far Akraberg per anar a un lloc encara més espectacular de l’illa, el qual és un dels imprescindibles a visitar si es va a l’illa de Suðuroy. Es tracta dels penya-segats de Beinisvørð. Estan molt a prop d’Akraberg. Hem d’agafar el cotxe i baixar al poble de Sumba i agafar l’antiga carretera que va al poble de Lopra (evitant el túnel que és per on hem arribat). Quan siguem a Sumba hem d’anar cap al nord per la Grýtingsvegur, que en uns 5km ens durà a la part més alta de les muntanyes que voregen la costa. Es tracta d’una carretera panoràmica espectacular. Ens aturarem allà on ens ho demani el cos, però si no, és imprescindible que ens aturem al punt kilomètric que fa 5km des del poble de Sumba. Allí hi ha una corba tancada i alguns espais que és on deixarem el cotxe uns minuts per anar a veure l’espectacle dels penya-segats.

Es tracta dels penya-segats més alts de l’illa de Suðuroy, i el punt més alt té 469m sobre el nivell del mar.

Les vistes des de dalt de tot dels penya-segats son espectaculars, inigualables. És un dels llocs imprescindibles per veure a les Illes Fèroe, ja ho hem dit abans. Les càmeres treuen fum ja que hi ha molt per fotografiar. Ens hi quedaríem hores i hores en un lloc així, però hem de continuar la ruta que ens portarà cap a una altra fita igual d’espectacular.

Acabarem de recórrer la carretera panoràmica fins a Lopra, la qual ha tingut una llongitud des de Sumba de 11km. No cal dir que és una de les carreteres panoràmiques més grandioses de les Illes. Un cop a Lopra, anirem en direcció al poble de Vágur, el qual està a 8km de distància. La carretera que uneix Lopra i Vágur es diu Liðarvegur, i a punt d’arribar al centre de Vágur, agafarem un trencall a mà esquerra que ens durà fins a Eggjarnar. La carretera es diu Eggjarvégur i té uns 2,6km fins a l’alçada dels penya-segats, que és on deixarem el cotxe i ens hi acabarem d’acostar a peu.

Les vistes son descomunals en les dues direccions dels penya-segats. És un lloc panoràmic magnífig, a l’alçada de l’anterior de Beinisvørð.

Si mirem en direcció a Vágur s’observa perfectament el seu llac elevat sobre l’oceà, el Vatnið, amb unes vistes que ens recorden el llac Sørvágsvatn des de Trælanipa (ho recordeu?). Bé, però no exagerem, només ens hi recorden una mica. Cada paisatge té la seva espectacularitat.

Estem donant-nos compte que la illa de Suðuroy té uns paisatges a l’alçada dels grans paisatges de les illes Fèroe, i no té res a envejar a cap de les altres illes de més al nord. Ha estat una sorpresa trobar-nos amb aquesta naturalesa a l’illa.

Quan ja estiguem “empapats” d’aquesta naturalesa salvatge, anirem a continuar la ruta, conduïnt fins al poble de més al nord de l’illa, Sandvík. Està a 34,4km d’Eggjarnar (uns 39 minuts amb cotxe). El poble està al costat d’un fiord poc profund.

El poble és diminut i està dins un paisatge grandiós. S’hi accedeix a través d’un llarg túnel, el “Sandvíkartunnilin”, de 1500m.

El poble era conegut anteriorment com a Kvalvík (badia de les balenes). Va canviar el seu nom per Sandvík (badia de sorra) el 1913, ja que hi havia massa confusions amb la tramesa de correu perquè hi havia un altre poble anomenat Kvalvík a Streymoy. Sandvík era el nom que ja havia tingut durant l’època vikinga. Lo més destacat del poble son la seva església, de 1840, i el memorial en record als joves morts al mar en l’any 1915.

Sandvíkfjorður

No ens quedarà gaire temps per exprémer ja que haurem d’anar a Tvøroyri a buscar el nostre ferry, que segons els horaris adjunts abans, estarà al sortir. De Sandvík a Tvøroyri hi ha 15,8km (uns 18 minuts amb cotxe), i el ferry surt dilluns i dimecres a les 18:45h, dijous i diumenge a les 17:30h, i dissabte a les 18:30h. La resta de dies els desestimem, ja que els horaris en ells son una mica “desordenats” i sense gaire criteri aparent.

Un cop embarcats en el ferry, donem la jornada per finalitzada, la qual ha estat molt intensa i agradablement sorprenent.

Adjuntem la ruta realitzada avui amb el cotxe, mitjançant un mapa de google maps, amb la indicació de totes les atraccions i el kilometratge realitzat i el temps destinat al mateix (231km i 6h), incloent el temps que passem al ferry (unes 4h i 10 minuts):

Design a site like this with WordPress.com
Per començar