1.    Vol BCN – EDI + Stirling: Stirling Castle + Old Town

Procurarem que el vol des de l’aeroport de Barcelona cap a l’aeroport d’Edinburgh, quedi pel matí, si pot ésser. La intenció és que a la tarda ja estiguem a Escòcia, concretament a Stirling.

L’aeroport d’Edinburgh està a les afores d’Edinburgh, a 8 milles del centre de la capital. És un aeroport d’una sola terminal. Aquí us adjunto els plànols:

Començant per la terminal i les dependències que hi ha abans de la seguretat:

Dependències de després de la seguretat:

I finalment, l’emplaçament dels cotxes de lloguer a l’aeroport, el qual està a pocs passos de l’edifici de la Terminal a través de la passarel.la coberta junt a l’aparcament de varis pisos:

Una vegada disposem del cotxe de lloguer, ens desplaçarem en direcció a Stirling, començant per agafar la autopista M9. El recorregut fins a Stirling és de uns 37 minuts (29,50 milles), i durant el transcurs del mateix farem una aturada en una atracció que s’ho val: els Kelpies, els quals son dues enormes escultures eqüestres al costat de la carretera. La veritat és que impressionen i ens els volem mirar de més a prop. Agafarem la sortida nº5 de la M9 i ho farem en direcció a Falkirk, desviant-nos ràpidament per anar al parc “The Helix Home of the Kelpies”, que està ubicat a 2 milles del trencall de Falkirk. Adjuntem el mapa de google maps perquè pugueu veure l’accés al parc:

En la mitologia celta, el “kelpie” és un cavall aquàtic que viu en els mars i llacs de les Highlands. És la criatura aqüàtica més perillosa de la mitologia escocesa, i pot canviar de forma i transformar-se indistintament en un home ben plantat o un cavall. Si, mentrestant té forma de cavall, algú el monta i s’apropa a l’aigua, el kelpie torna la seva pell adhesiva per atrapar al genet i es submergeix en les aigües profundes amb la seva víctima. Seguidament la devora, deixant només el fetge, que surt a flotació. En la seva forma humana, el kelpie es reconeix a vegades perquè té algues enredades en els cabells. Tot i així, no hi ha forma infal.lible de distingir-lo, i antigament, els habitants de les Highlands desconfiaven de qualsevol estrany que es trobés a prop de l’aigua.

Es tracta de les estàtues eqüestres més grans del món. El parc és visitat per una majoria àmplia de turistes. Compta amb un centre de visitants, botiga de souvenirs, bars, espai per aparcar, etc…

De seguida proseguirem amb el viatge, continuant per la autopista M9 fins a les inmediacions properes de Stirling.

A Stirling buscarem el nostre allotjament per dues nits, i com més al centre millor.

Un cop allotjats, anirem a visitar el casc històric i el Castell de Stirling, el qual és una de les fortaleses més fascinants d’Escòcia. El majestuós castell de Stirling, aixecat en un turó que controla la frontera entre les Highlands i les Terres Baixes, compta amb tots els ingredients per ser una fortalesa fascinant. El guardià d’aquesta ciutat ha estat testimoni d’assetjaments i disputes per la independència, de la coronació de reis i reines, de fastuosos banquets i celebracions,…

Si ens acompanyes et proposem visitar el castell de Stirling a través de 10 curiositats, i et recomano que reservis 2h i mitja o 3h per la visita al castell:

  1. Desenes de rostres t’observen des del sostre: En el castell de Stirling podràs contemplar un dels tresors artístics d’Escòcia: les Stirling Heads (els caps d’Stirling). Es tracta de desenes de rostres que el rei Jacob V va encarregar tallar en fusta de roure al voltant de 1540. Representen reis, nobles, personatges mitològics, emperadors romans,… Durant més de dos segles, varen impressionar als visitants des dels sostres de les estances reials, però en el 1777, després d’un enrunament, els varen enretirar i varen acabar en diferents mans.

Malgrat que alguns rostres es varen perdre, fa pocs anys els supervivents es varen restaurar i es varen retornar a casa seva. Avui en dia els pots contemplar en una exposició del palau. A més, al mateix temps el Stirling Castle va encarregar que es tallaren rèpliques dels rostres, que avui decoren de nou el sostre de l’estància del rei, i pintats de colors vius. En els originals, es varen descobrir rastres de pintura esborrats per els segles, però veient les reproduccions a tot color és fàcil imaginar lo cridaners que van haver de ser.

2) L’enorme catapulta que va atemorir al castell: El castell de Stirling ha estat escenari d’incontables batalles i assetjaments entre anglesos i escocesos, per lo que al llarg dels segles els seus ocupants visquéren més d’un moment de pànic. Un d’ells va tenir lloc en 1304, durant l’assetjament a la fortalesa per part d’Eduard I d’Anglaterra i les seves tropes durant les “Guerres de Independència”. Per causar el major dany possible al castell, el rei va idear una arma monstruosa, el Warwolf (el “llop de guerra”), que es considera el major trabuquet que s’hagi construït mai. Diuen que, quan els escocesos varen comprendre la magnitud de l’enorme catapulta, van intentar rendir-se. Però el monarca estava decidit a provar el trabuquet, va mantenir l’assetjament i va acabar enderrocant bona part de la muralla.

3) El vol de l’alquimista: En temps de la cort renaixentista de Jacob IV, en el castell de Stirling abundaven els alquimistes. L’italià John Damian es trobava al comandament de l’equip d’alquímia. Cansat de no obtindre resultats, i temerós de perdre el favor del rei, en el 1507 Damian va trobar una altra forma d’impressionar el monarca: va decidir que aixecaria el vol des de la muralla del castell. Segons descriu un poema satíric, l’italià es va col.locar unes ales fetes de plomes i va saltar…. precipitant-se al buit. Per sort, no va caure des de gaire alçada, i només es va trencar una cama. Avui en dia pots trobar una placa al costat de la muralla que marca el lloc del vol de l’alquimista en el castell de Stirling.

4) La pilota de futbol més antiga del món: Imagines un partit de futbol en el pati o en els jardins del castell de Stirling? En els anys 70, en el castell de Stirling es va fer una troballa històrica: darrere un panell de fusta de les estances de la reina es va descobrir la pilota de futbol més antiga del món (de les que han sobreviscut fins als nostres dies). Es tracta d’una pilota elaborada a partir de cuir i vísceres de porc entre 1540 i 1570, encara que els registres indiquen que molt abans, en el 1497, el rei Jacob IV ja hauria comprat varies pilotes. Avui en dia, la pilota segueix a la ciutat i la pots veure exposada en el Smith Art Gallery and Museum.

5) Aquí coronaren a la reina Mary, Queen of Scots: Després de la mort del seu pare, Jacob V, la reina Mary, Queen of Scots va accedir al tro amb tant sols sis dies d’edat. Amb apenes sis mesos, la van prometre en matrimoni amb el fill del rei Enric VIII d’Anglaterra. Però, poc després la mare de Mary, Maria de Guisa, es va oposar al matrimoni. La decisió no va caure gens bé a Enric VIII, qui va començar amb el que es coneix com el “rough wooing” (el festeig a l’anglesa). És a dir, simple i clarament: casar a Mary amb el seu fill a la força. La reina havia nascut en el palau de Linlithgow, però, per vetllar per la seva seguretat, aviat es varen traslladar al castell de Stirling. Fou allí on, el 9 de setembre de 1543, varen coronar a Mary com a reina d’Escòcia. La petita tan sols tenia 9 mesos d’edat. Durant la seva infància, va passar llargues temporades en el castell, fins que als 5 anys la varen enviar a França.

6) Els primers focs artificials d’Escòcia: Avui en dia, els focs artificials exploten en el cel escocès al llarg de tot l’any: durant la nit de Guy Fawkes, durant el festival d’Edinburgh, durant les celebracions del Hogmanay,… Però, el primer espectacle de focs artificials del que es té constància en Escòcia es remonta a 1566 i va tenir lloc en el castell de Stirling. Fou amb motiu del bateig de Jacob VI d’Escòcia i I d’Anglaterra, el fill de Mary, Queen of Scots. El monarca va néixer en el castell d’Edinburgh, però el varen batejar en el Stirling Castle.

7) Un banquet servit en un vaixell: En 1594, el rei Jacob VI manà construïr de pressa la capella reial del castell per a poder batejar al seu primer fill i hereu al tro, el príncep Enric frederic. L’edifici es va completar en tant sols set mesos, a temps per el bateig. L’ocasió es va celebrar amb magnificiència, i en el great Hall, el gran saló, va tenir lloc un banquet de lo més fastuós i sonat. Tant, que el plat de peix es va servir a bord d’un enorme vaixell de fusta que contava inclús amb els seus propis canons! La Great Hall del castell de Stirling és imponent, però imaginar-la adornada per el banquet i amb un vaixell gegant apropant-se als comensals ens impressiona encara més.

8) La caça de l’Unicorni: Per apropar-nos a l’aspecte que el castell de Stirling tenia en el segle XVI, en el 2002 Historic Scotland va encarregar a varis teixidors que recreéssin els set tapissos de “La caça de l’unicorni”. Aquests tapissos es van confeccionar al voltant de 1495-1505 en els Països Baixos i mostren la persecució i caça d’un unicorni. Sembla ser que la fortalesa de Stirling contava amb tapissos semblants, també protagonitzats per unicornis. Els originals estan exposats en el museu de “els Cloisters” a Nova York, però avui en dia podràs disfrutar d’aquesta preciosa i intrincada obra també en el castell escocès. S’ha de dir que l’unicorni és l’animal nacional d’Escòcia, amb la mitologia i la història que això representa.

9) La donzella de verd: Com a qualsevol castell escocès, al de Stirling no li falten aparicions espectrals i llegendes del més enllà. El seu fantasma més conegut és la Green Lady, la donzella de verd. Diuen que la jove era una de les donzelles de Mary, Queen of Scots, quan la reina va retornar de França. Una nit, mentres Mary dormia, la donzella es va despertar i va veure, alarmada, com les flames provocades per una espelma devoraven el llit de la reina. La jove va aconseguir despertar a la reina i salvar-li la vida, però ella no es pogué escapar. Des de llavors, diuen que la Green Lady ronda per el castell de Stirling vestida com aquella nit, amb un camisó de color verd.

10) Dos herois escocesos en un mateix pla: Una de les imatges més representatives del castell de Stirling t’espera abans d’entrar, en l’esplanada. Davant teu veuràs l’estàtua del rei Robert the Bruce, i més enllà, en l’horitzó, la torre del monument a William Wallace. Dos herois escocesos en un mateix pla. Ambdos van aconseguir victòries històriques molt a prop de la fortalesa: William Wallace, en la batalla del pont de Stirling, en el 1297, i el futur rei Robert I, en la batalla de Bannockburn, en 1314. Son ells també, els que custodien l’entrada al castell d’Edinburgh. Nosaltres, per conèixer més sobre William Wallace, demà anirem a visitar el Wallace Monument, a Stirling també. El rei Robert the Bruce està enterrat en l’abadia de Dunfermline, a Fife, però diuen que el seu cor descansa en l’abadia de Melrose, en els Borders d’Escòcia.

I fins aquí les curiositats del castell de Stirling, encara que la fortalesa guarda incontables històries. Visitada la fortalesa, anirem a donar un volt pel casc històric esperant l’hora de sopar i finalitzar així, la jornada d’avui, la primera a Escòcia.

Adjuntem el mapa de la fortalesa de Stirling:

stirling-castle-orientation-map.pdf (stirlingcastle.scot)

Deixa un comentari

Design a site like this with WordPress.com
Per començar