4. Terra Alta i Baix Ebre: Via Verda i Santuari de la M.D. de la Fontcalda + Mirador al cim de Caro + Tortosa

Érem conscients que era l’últim dia d’aquesta aventura a la Terra Alta. El dia anterior ens va deixar un regust agredolç al veure el Poble Vell de Corbera d’Ebre, i aquest matí miraríem de girar la truita.

Una de les coses que quan planificàvem el viatge pensàvem era que la Terra Alta hi ha una via verda molt famosa. Bé, doncs, havia arribat el dia que n’aniríem a descobrir una part. Concretament aniríem a descobrir el tram de l’Estació de Bot fins al Balneari de la Fontcalda, que és un total de 6 kilòmetres que es realitzen amb 1 hora i 15 minuts a peu.

Via Verda al seu pas per la Terra Alta
Es tracta d’un curt tram de la via verda que passa i travessa la Terra Alta i que s’anomena Via Verda de Val de Zafán. La via verda aprofita el tram de l’antic traçat del ferrocarril del Val de Zafán, i recorre espectaculars paratges entorn de la Serra de Pàndols i el Parc Natural dels Ports de Tortosa-Beseit. La Terra Alta és un territori agrest que deixa pas als 25,8 kilòmetres de via verda del Baix Ebre que va des del Pinell de Brai fins a Tortosa. Amb un recorregut de 23,6 kilòmetres, la via verda de la Terra Alta transcorre pels termes municipals d’Arnes, Horta de Sant Joan, Bot, Prat de Comte, i el Pinell de Brai.

Vàrem decidir de fer un tram curt a peu fins al Balneari de la Fontcalda, on també és Santuari de la Mare de Déu de la Fontcalda. La Fontcalda, entre Bot i el Pinell de Brai, és un conjunt d’edificis que acompanyen a una ermita en una zona de fonts termals. La seva ubicació està dins d’un paratge natural de gran bellesa i construccions geològiques quasi úniques al món, que destaquen per la disposició vertical dels sediments.

La via verda es pot recórrer a peu i en bicicleta

En poc més d’1 hora vàrem arribar a la Fontcalda i vàrem visitar primer el santuari, i després vàrem anar a veure d’on surten les aigües medicinals.

Arribant al Santuari de la Mare de Déu de la Fontcalda
Santuari de la M.D. de la Fontcalda

A sota mateix del Santuari hi ha les fonts d’aigua calenta populars per a banyar-s’hi ubicades en una zona engorjada plena de rutes senderistes i ciclistes.

Fonts de la Fontcalda
Fonts de la Fontcalda

Vàrem passar l’estona als engorjats on hi ha les fonts d’aigua calenta, i ens en vàrem entornar fins a l’estació de Bot, per continuar amb la ruta del dia.

Canviaríem de comarca i ens desplaçaríem cap al sud, en direcció a Tortosa, on teníem previst dinar, però abans, volíem acomiadar-nos dels Ports anant fins al Mirador del cim de Caro. Es tracta d’una de les vistes més espectaculars dels Ports, i és una carretera panoràmica que puja des de Roquetes fins a una cota de més de 1400 metres d’alçada (1.441m).

De l’aparcament de l’estació de Bot fins al mirador vàrem tardar una hora i 15 minuts, recorrent un total de 59,50km. Havíem “escalat” amb el cotxe fins al cim del Mont Caro, ens havíem aturat per la carretera a tirar alguna foto, i havíem vist isards o cabres autòctones, i les vistes que teníem a davant nostre justificaven aquesta escapada.

Fauna autòctona del lloc
Mirador del cim de Caro

Es divisava tot el Baix Ebre amb la seva capital Tortosa, i la silueta del Delta de l’Ebre. Era un dia força clar, però no es veia tant nítid com desitjàvem, ja que hi havia una mica de calitja en l’ambient.

Vistes des del Mirador
Vistes des del Mirador

Ens hi haguéssim estat hores i hores contemplant l’immens paisatge, però vàrem haver de marxar que ja teníem gana per dinar, i ens vàrem dirigir al centre de Tortosa. Era el primer cop que anàvem a Tortosa, no hi havíem anat mai, i ens va semblar una ciutat propera i amable. Vàrem passejar per el seu centre històric i poca cosa més ens va donar temps per fer.

Això sí, us anunciem un total de 5 imprescindibles per realitzar a Tortosa en 1 dia de temps:

  1. Catedral i Nucli Antic: Una bona forma de començar a descobrir Tortosa és passejar pel seu nucli antic: per l’acolorit i ple d’encant carrer de la Rosa, i arribar així a la plaça de la Cinta, que limita amb l’encisador portal del Romeu. Tot seguit podem fer una visita a la catedral de Santa Maria (l’accés es troba a Porta de Palau), que també compta amb l’exposició permanent, un museu per comprendre la importància històrica que ha tingut Tortosa.

2. Reials Col.legis: El conjunt dels Reials Col·legis de Tortosa es converteix en una parada obligatòria per tots els que visiten la ciutat, ja que es converteixen en una autèntica joia monumental que roman aliena al pas del temps. El seu claustre renaixentista és una petita meravella única a tot Catalunya. Al conjunt dels Reials Col·legis també es troba l’Espai Sant Domènec, exposició permanent de la ciutat i la Festa del Renaixement, a l’església de Sant Domènec, amb l’imponent armari-arxiu de la ciutat, també del segle XVI.

3. Call Jueu: Al segle X la comunitat jueva de Tortosa era ja significativa. Tortosa, durant segles, va ser una de les més importants comunitats jueves catalanes, i, durant molts anys, de les més destacades de tota la Corona. Es conserva encara una part d’aquell ambient de l’aljama, amb el seu traçat urbà i entramat de carrerons estrets i blancs, que no hauria de passar desapercebut per al visitant.

4. Castell de la Suda: Per obtenir una magnífica vista de la ciutat, del massís dels Ports i de tot el territori en conjunt, una bona proposta és visitar el castell de la Suda, des d’on l’espai privilegiat regala una formidable panoràmica de l’entorn. El Castell (a una part del qual hi ha el Parador de Turisme) va ser declarat bé cultural d’interès nacional i és un potent testimoni arquitectònic de la ciutat andalusina. Compta amb l’únic cementiri àrab descobert de tot Catalunya.

5. Parc Modernista i Riu Ebre: Passar la tarda a la vora del riu, o fins i tot navegant-hi amb el llagut Lo Sirgador, és una opció molt recomanable per al visitant que tot just descobreix Tortosa per primer cop. L’antic pont del ferrocarril, de color roig, es converteix en una via idònia per gaudir d’un passeig a peu o amb bicicletes i observar les vistes de la ciutat amb el riu a la seva falda. També es pot fer una passejada pel parc municipal, a la vora del riu, que és una mostra més del modernisme a la ciutat.

Aquests son els nostres 5 imprescindibles que et recomanem que realitzis, en un dia, a Tortosa. Nosaltres només vàrem tenir un parell d’hores i no vam fer res més que passejar pel casc històric de la ciutat.

Adjuntem el plànol turístic de la ciutat, on podras trobar els imprescindibles d’abans, així com la seva descàrrega en format pdf:

https://www.tortosaturisme.cat/wp-content/uploads/2018/03/planol-turisitc-cat-es-1.pdf

També adjuntem l’itinerari del dia mitjançant un mapa de google maps amb la ruta planificada i cadascun dels atractius de la mateixa, on s’observen les distàncies entre els llocs i els accessos als mateixos, fent un total de kilòmetres i temps recorreguts de 313 kilòmetres i 5 hores i 3 minuts:

I aquí s’acaba la nostra escapada a Horta de Sant Joan i la Terra Alta, entre d’altres indrets. El camí cap a Manresa és un xic llarg i vàrem haver d’invertir-hi una mica de temps des de Tortosa, unes 2 hores i 9 minuts, per un total de 191 kilòmetres recorreguts.

I fins aquí ha arribat la nostra escapada a la Terra Alta. Només resta dir que espero que hagueu gaudit del viatge i que en pugueu fer molts més com aquest i de millors i tot.

Salut, i ens veiem de ruta…

Design a site like this with WordPress.com
Per començar